Placki ziemniaczane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placki ziemniaczane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974512638.jpeg&w=3840&q=75)
Placki świetnie smakują na obiad jak i na kolację. Można je podawać na słodko z cukrem lub na słono z sosem.
0
0 / 0
Placki świetnie smakują na obiad jak i na kolację. Można je podawać na słodko z cukrem lub na słono z sosem.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. cebula
0.50 szkl. olej
Przygotowanie
1
Ziemniaki obrać, umyć zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, obraną i startą cebulę, sól i pierz. Wymieszać całość. Olej rozgrzać na patelni i nakładać łyżką okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego!:-)
2
1 kg ziemniaków
3
surowych
4
1 cebula
5
ok.1- 1,5 szkl. mąki pszennej
6
2 jajka
7
sól
8
pieprz
9
olej do smażenia