Placki ziemniaczane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placki ziemniaczane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976786587.jpeg&w=3840&q=75)
z dodatkiem podgardla wędzonego
0
0 / 0
z dodatkiem podgardla wędzonego
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
2 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków
2 łyżka mąka ziemniaczana
4 łyżka smalec
30 dag. podgardle wędzone
Przygotowanie
1
Ziemniaki trzemy i odlewamy połowę wody. Podgardle kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz na patelni. Wytopione dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z przyprawą do ziemniaków. Mieszamy i aby uzyskać odpowiednią gęstość dodajemy mąkę ziemniaczaną. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.