Placki ziemniaczane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placki ziemniaczane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976550626.jpeg&w=3840&q=75)
Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.
1
0 / 0
Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
27 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po chwili odlaćwodę z ziemniaków, a skrobię z dna naczynia dodać do masy.
Wbić jajka, dodać pokrojoną cebulkę oraz oba rodzaje mąki. Doprawić do smaku.
Smażyć placki a rozgrzanym oleju na patelni. Kłaść w tym celu porcje masy łyżką (po 3 placki na patelnię).
Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem i surówką.