Placki ziemniaczane
m7
Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
39
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
27 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po chwili odlaćwodę z ziemniaków, a skrobię z dna naczynia dodać do masy.
Wbić jajka, dodać pokrojoną cebulkę oraz oba rodzaje mąki. Doprawić do smaku.
Smażyć placki a rozgrzanym oleju na patelni. Kłaść w tym celu porcje masy łyżką (po 3 placki na patelnię).
Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem i surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
39
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.