Placki ziemniaczane

m7
Placki ziemniaczane

1

0 / 0

Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


27 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po chwili odlaćwodę z ziemniaków, a skrobię z dna naczynia dodać do masy.

2

Wbić jajka, dodać pokrojoną cebulkę oraz oba rodzaje mąki. Doprawić do smaku.

3

Smażyć placki a rozgrzanym oleju na patelni. Kłaść w tym celu porcje masy łyżką (po 3 placki na patelnię).

4

Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem i surówką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

39

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły