Placki ziemniaczane

m7
Placki ziemniaczane

0

0 / 0

Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


27 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po chwili odlaćwodę z ziemniaków, a skrobię z dna naczynia dodać do masy.

2

Wbić jajka, dodać pokrojoną cebulkę oraz oba rodzaje mąki. Doprawić do smaku.

3

Smażyć placki a rozgrzanym oleju na patelni. Kłaść w tym celu porcje masy łyżką (po 3 placki na patelnię).

4

Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem i surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły