0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po chwili odlaćwodę z ziemniaków, a skrobię z dna naczynia dodać do masy.
  2. Wbić jajka, dodać pokrojoną cebulkę oraz oba rodzaje mąki. Doprawić do smaku.
  3. Smażyć placki a rozgrzanym oleju na patelni. Kłaść w tym celu porcje masy łyżką (po 3 placki na patelnię).
  4. Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem i surówką.

Opis

Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.

Podobne przepisy

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Czulent

Przepis
Średni Do 3 godz
Czulent

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!