0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po chwili odlaćwodę z ziemniaków, a skrobię z dna naczynia dodać do masy.
  2. Wbić jajka, dodać pokrojoną cebulkę oraz oba rodzaje mąki. Doprawić do smaku.
  3. Smażyć placki a rozgrzanym oleju na patelni. Kłaść w tym celu porcje masy łyżką (po 3 placki na patelnię).
  4. Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem i surówką.

Opis

Osączenie ziemniaków powoduje to, iż nie trzeba dodawać wiele mąki, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i smaczne.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!