Placki z pieczonych batatów
EkspertOdKuchni
Placki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one delikatnie słodkie, aromatyczne oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Możesz je podawać jako przekąskę z sosem jogurtowym lub jako danie główne. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, więc gotowe placuszki z batatów zaserwujesz bez większego wysiłku, szczególnie jeśli szukasz czegoś lekkiego i szybkiego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
72
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Placki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one delikatnie słodkie, aromatyczne oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Możesz je podawać jako przekąskę z sosem jogurtowym lub jako danie główne. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, więc gotowe placuszki z batatów zaserwujesz bez większego wysiłku, szczególnie jeśli szukasz czegoś lekkiego i szybkiego. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
40 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g mąka ziemniaczana
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Obierz bataty i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Następnie odsącz nadmiar wilgoci z batatów.
W dużej misce wymieszaj bataty, jajko, mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
Rozgrzej dużą patelnię z olejem na średnim ogniu.
Nałóż łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię i delikatnie spłaszcz ją, aby uzyskać placuszka. Możesz smażyć kilka placuszków jednocześnie, ale staraj się, aby nie były one zbyt ciasno poukładane na patelni.
Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty z każdej strony).
Gdy placuszki będą gotowe, wyłóż je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
72
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.