Placki z pieczonych batatów
EkspertOdKuchni
Placki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one delikatnie słodkie, aromatyczne oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Możesz je podawać jako przekąskę z sosem jogurtowym lub jako danie główne. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, więc gotowe placuszki z batatów zaserwujesz bez większego wysiłku, szczególnie jeśli szukasz czegoś lekkiego i szybkiego. Smacznego!
0
0 / 0
Placki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one delikatnie słodkie, aromatyczne oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Możesz je podawać jako przekąskę z sosem jogurtowym lub jako danie główne. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, więc gotowe placuszki z batatów zaserwujesz bez większego wysiłku, szczególnie jeśli szukasz czegoś lekkiego i szybkiego. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
40 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g mąka ziemniaczana
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 łyżeczka sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Obierz bataty i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Następnie odsącz nadmiar wilgoci z batatów.
W dużej misce wymieszaj bataty, jajko, mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
Rozgrzej dużą patelnię z olejem na średnim ogniu.
Nałóż łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię i delikatnie spłaszcz ją, aby uzyskać placuszka. Możesz smażyć kilka placuszków jednocześnie, ale staraj się, aby nie były one zbyt ciasno poukładane na patelni.
Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty z każdej strony).
Gdy placuszki będą gotowe, wyłóż je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.