Placki z pieczonych batatów

EkspertOdKuchni
Placki z pieczonych batatów

Średnia 0 / 0

Oceń!

Placki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one delikatnie słodkie, aromatyczne oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Możesz je podawać jako przekąskę z sosem jogurtowym lub jako danie główne. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, więc gotowe placuszki z batatów zaserwujesz bez większego wysiłku, szczególnie jeśli szukasz czegoś lekkiego i szybkiego. Smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

40 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g mąka ziemniaczana

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


Obierz bataty i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

Następnie odsącz nadmiar wilgoci z batatów.

W dużej misce wymieszaj bataty, jajko, mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz.

Rozgrzej dużą patelnię z olejem na średnim ogniu.

Nałóż łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię i delikatnie spłaszcz ją, aby uzyskać placuszka. Możesz smażyć kilka placuszków jednocześnie, ale staraj się, aby nie były one zbyt ciasno poukładane na patelni.

Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty z każdej strony).

Gdy placuszki będą gotowe, wyłóż je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

72

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły