Placki z pieczonych batatów

EkspertOdKuchni
Placki z pieczonych batatów

1

0 / 0

Placki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one delikatnie słodkie, aromatyczne oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Możesz je podawać jako przekąskę z sosem jogurtowym lub jako danie główne. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, więc gotowe placuszki z batatów zaserwujesz bez większego wysiłku, szczególnie jeśli szukasz czegoś lekkiego i szybkiego. Smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

40 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g mąka ziemniaczana

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Obierz bataty i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

2

Następnie odsącz nadmiar wilgoci z batatów.

3

W dużej misce wymieszaj bataty, jajko, mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz.

4

Rozgrzej dużą patelnię z olejem na średnim ogniu.

5

Nałóż łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię i delikatnie spłaszcz ją, aby uzyskać placuszka. Możesz smażyć kilka placuszków jednocześnie, ale staraj się, aby nie były one zbyt ciasno poukładane na patelni.

6

Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty z każdej strony).

7

Gdy placuszki będą gotowe, wyłóż je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

8

Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

72

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły