Placki z pasternaku i jabłka

Lubella
Placki z pasternaku i jabłka

0

0 / 0

Placki z pasternaku i jabłka to idealna propozycja dla miłośników prostych, sezonowych smaków. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub odrobiną miodu. Pasternak, często niedoceniany w kuchni, w połączeniu z soczystymi jabłkami i cynamonem z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Placki możesz przygotować także w wersji bardziej wytrawnej – wystarczy pominąć cukier i dodać odrobinę pieprzu oraz świeżych ziół, np. tymianku. Smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 łyżka mąka poznańska lubella

2 szt. korzeń pasternaku

1 szt. jabłko

1 szt. jajko

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. cukier puder

1 szczyp. sól

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Pasternak obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce. Możesz je lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

3

W dużej misce połącz starte pasternaki i jabłka. Dodaj mąkę, jajko, cynamon, cukier puder oraz szczyptę soli.

4

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita i nieco lepka. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę więcej mąki.

5

Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.

6

Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

7

Placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

8

Placki z pasternaku serwuj z jogurtem naturalnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły