Placki z otrąb
malg
Placuszki podawane na śniadanie, szczególnie dla tych, którzy zdecydowali się na dietę Dukana. Mają niecodzienny smak, ale jest to sposób, aby obejść użycie mąki i zjeść coś słodkiego.
1
0 / 0
Placuszki podawane na śniadanie, szczególnie dla tych, którzy zdecydowali się na dietę Dukana. Mają niecodzienny smak, ale jest to sposób, aby obejść użycie mąki i zjeść coś słodkiego.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.25 szkl. mleko uht 0,5%
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka słodzik
1 łyżka olej
20 dag. ser biały
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. otręby pszenne
0.50 szkl. otręby owsiane
Przygotowanie
W malakserze mielę po pół szklanki otrąb pszennych i owsianych.
Dodaję dwa całe jajka, pół kostki białego sera, około łyżki słodziku do smaku, pół łyżeczki proszku do pieczenia i około ¼ szklanki mleka – miksuję, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię teflonową smaruję ręcznikiem papierowym zmoczonym delikatnie w oleju i smażę placki z dwóch stron.
Jeśli nie jesteś na diecie Dukana, możesz je zjeść z dżemem lub miodem.