Placki z kiszonej kapusty

Lubella
Placki z kiszonej kapusty

0

0 / 0

Placki z kiszonej kapusty, znane również jako fuczki, to tradycyjne bieszczadzkie danie, które są doskonałym wyborem na obiad. Są lekko kwaśne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdzą się szczególnie podczas chłodnych dni, gdy mamy ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Doskonale smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany i świeżego koperku.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g kapusta kiszona

2 łyżecz. mąka krupczatka lubella

200 ml mleko

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. jajko

1 szt. marchewka

3 łyżka jogurt naturalny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. kminek

1 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną odsączamy od nadmiaru wody i siekamy drobno. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli w kapuście kiszonej jest dużo marchewki, możemy z niej zrezygnować).

2

W misce łączymy mąkę krupczatkę z mlekiem i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem według uznania. Mieszamy całość za pomocą rózgi, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

3

Kapustę kiszoną łączymy z masą i odstawiamy na 15 minut.

4

Na rozgrzanej patelni wlewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy na patelnię ciasto i smażymy na rumiany kolor, a następnie przekładamy na drugą stronę.

5

Placki z kapusty kiszonej po usmażeniu można położyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

6

Placki z kapusty kiszonej podajemy z jogurtem naturalnym i posypujemy koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły