Placki z kiszonej kapusty
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Placki z kiszonej kapusty](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706778949851.jpg&w=3840&q=75)
Placki z kiszonej kapusty, znane również jako fuczki, to tradycyjne bieszczadzkie danie, które są doskonałym wyborem na obiad. Są lekko kwaśne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdzą się szczególnie podczas chłodnych dni, gdy mamy ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Doskonale smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany i świeżego koperku.
0
0 / 0
Placki z kiszonej kapusty, znane również jako fuczki, to tradycyjne bieszczadzkie danie, które są doskonałym wyborem na obiad. Są lekko kwaśne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdzą się szczególnie podczas chłodnych dni, gdy mamy ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Doskonale smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany i świeżego koperku.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g kapusta kiszona
2 łyżecz. mąka krupczatka lubella
200 ml mleko
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. jajko
1 szt. marchewka
3 łyżka jogurt naturalny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. kminek
1 pęcz. koperek
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odsączamy od nadmiaru wody i siekamy drobno. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli w kapuście kiszonej jest dużo marchewki, możemy z niej zrezygnować).
W misce łączymy mąkę krupczatkę z mlekiem i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem według uznania. Mieszamy całość za pomocą rózgi, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Kapustę kiszoną łączymy z masą i odstawiamy na 15 minut.
Na rozgrzanej patelni wlewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy na patelnię ciasto i smażymy na rumiany kolor, a następnie przekładamy na drugą stronę.
Placki z kapusty kiszonej po usmażeniu można położyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki z kapusty kiszonej podajemy z jogurtem naturalnym i posypujemy koperkiem.