Placki z kapusty pekińskiej
Lubella
Placki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych – są lekkie, chrupiące i mają unikalny smak, który zawdzięczają kapuście pekińskiej. Doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację, zwłaszcza dla osób szukających czegoś zdrowego, a zarazem sycącego. Placuszki są niskokaloryczne i najlepiej smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego. Smacznego!
0
0 / 0
Placki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych – są lekkie, chrupiące i mają unikalny smak, który zawdzięczają kapuście pekińskiej. Doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację, zwłaszcza dla osób szukających czegoś zdrowego, a zarazem sycącego. Placuszki są niskokaloryczne i najlepiej smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego. Smacznego!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g mąka poznańska lubella
1 szt. kapusta pekińska
1 szt. marchewka
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. jajko
1 pęcz. koperek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
1 szt. jogurt naturalny
Przygotowanie
Kapustę pekińską drobno siekamy i umieszczamy w dużej misce. Lekko ją solimy i odstawimy na kilka minut, aby zmiękła i puściła soki. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, cebulę białą pokrojoną w kostkę i kapustę pekińską.
Do warzyw dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, aby formować z niej placki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta, formując placki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu placki przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki z kapusty pekińskiej podajemy z jogurtem naturalnym.