Placki z kapusty pekińskiej

Lubella
Placki z kapusty pekińskiej

0

0 / 0

Placki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych – są lekkie, chrupiące i mają unikalny smak, który zawdzięczają kapuście pekińskiej. Doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację, zwłaszcza dla osób szukających czegoś zdrowego, a zarazem sycącego. Placuszki są niskokaloryczne i najlepiej smakują w towarzystwie jogurtu naturalnego. Smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g mąka poznańska lubella

1 szt. kapusta pekińska

1 szt. marchewka

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. jajko

1 pęcz. koperek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

1 szt. jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Kapustę pekińską drobno siekamy i umieszczamy w dużej misce. Lekko ją solimy i odstawimy na kilka minut, aby zmiękła i puściła soki. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.

2

Marchewkę ścieramy na dużych oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, cebulę białą pokrojoną w kostkę i kapustę pekińską.

3

Do warzyw dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, aby formować z niej placki.

4

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta, formując placki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

5

Po usmażeniu placki przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

6

Placki z kapusty pekińskiej podajemy z jogurtem naturalnym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły