Placki z kalafiora z salsą z pomidorów

Łowicz
Placki z kalafiora z salsą z pomidorów

0

0 / 0

Kalafior potrafi zaskakiwać możliwościami dań, jakie można z niego wykonać – a placki z kalafiora z salsą z pomidorów są tego doskonałym przykładem. Są lekkie, chrupiące i pełne smaku. To świetna alternatywa dla klasycznych wersji z ziemniaków. Z pewnością zasmakują każdemu, kto szuka zdrowych i warzywnych dań. Gotowe placki idealnie sprawdzą się na szybki obiad, kolację lub przekąskę – na ciepło i na zimno.

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 szt. kalafior

1 szkl. płatki kukurydziane

1 szt. szalotka

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżka mąka pszenna

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 szt. jajko

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. olej rzepakowy

1 opak. pomidory krojone łowicz

1 szt. ogórek gruntowy

1 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. cebula czerwona

0.50 pęcz. bazylia świeża

1 łyżka oliwa

1 szczyp. sól, pieprz, cukier

0.50 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Surowy kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z posiekaną szalotką ze szczypiorkiem i połączyć z jajkiem, mąkami, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi oraz doprawić solą i pieprzem.

2

Na rozgrzany olej nakładać po 1 dużej łyżce ciasta i smażyć do zarumienienia z dwóch stron.

3

Ogórka obrać ze skórki, pomidory odsączyć na sitku i razem wymieszać.

4

Dodać drobno pokrojoną cebulę, sprasowany ząbek czosnku, posiekane listki bazylii, skropić oliwą i doprawić. Podawać z placuszkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

314

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły