Placki z kalafiora z salsą z pomidorów
maspexdigital
Kalafior potrafi zaskakiwać możliwościami dań jakie można z niego wykonać :) placki z kalafiora to prawdziwy hit!
0
0 / 0
Kalafior potrafi zaskakiwać możliwościami dań jakie można z niego wykonać :) placki z kalafiora to prawdziwy hit!
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 szt. kalafior
1 szkl. płatki kukurydziane
1 szt. szalotka
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżka mąka pszenna
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
1 szcz. sól, pieprz
1 szt. olej rzepakowy
1 opak. pomidory krojone łowicz
1 szt. ogórek gruntowy
1 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. cebula czerwona
0.50 pęcz. bazylia świeża
1 łyżka oliwa
1 szcz. sól, pieprz, cukier
0.50 łyżeczka sok z cytryny
Przygotowanie
Surowy kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z posiekaną szalotką ze szczypiorkiem i połączyć z jajkiem, mąkami, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi oraz doprawić solą i pieprzem.
Na rozgrzany olej nakładać po 1 dużej łyżce ciasta i smażyć do zarumienienia z dwóch stron.
Ogórka obrać ze skórki, pomidory odsączyć na sitku i razem wymieszać.
Dodać drobno pokrojoną cebulę, sprasowany ząbek czosnku, posiekane listki bazylii, skropić oliwą i doprawić. Podawać z placuszkami.