Placki z kalafiora, marchewki i jogurtem z sosem pomidorowym
maspexdigital
Placki kalafiorowe to smaczna alternatywa do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poznaj nowy smak tego lata :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
368
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placki kalafiorowe to smaczna alternatywa do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poznaj nowy smak tego lata :)
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g kalafior
1 szt. marchewka
120 g jogurt naturalny
1 szt. szalotka
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
1 szczyp. sól, pieprz
5 łyżka olej rzepakowy
1 szkl. bulion drobiowy
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
1 łyżka olej
1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. koperek
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Surowy kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z posiekaną szalotką ze szczypiorkiem i połączyć z jajkiem, jogurtem, mąkami, oraz doprawić solą i pieprzem.
Na rozgrzany olej nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć do zarumienienia z dwóch stron.
Sos: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pomidory, wlać połowę bulionu i smażyć około 5 minut.
Do pozostałej części bulionu dodać mąkę, wymieszać rózgą i przelać do pomidorów. Gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dodać posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
368
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.