Placki z kalafiora, marchewki i jogurtem z sosem pomidorowym

maspexdigital
Placki z kalafiora, marchewki i jogurtem z sosem pomidorowym

0

0 / 0

Placki kalafiorowe to smaczna alternatywa do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poznaj nowy smak tego lata :)

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g kalafior

1 szt. marchewka

120 g jogurt naturalny

1 szt. szalotka

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 szt. jajko

1 szcz. sól, pieprz

5 łyżka olej rzepakowy

1 szkl. bulion drobiowy

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

1 łyżka olej

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. koperek

1 szcz. sól, pieprz, cukier

Przygotowanie


1

Surowy kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z posiekaną szalotką ze szczypiorkiem i połączyć z jajkiem, jogurtem, mąkami, oraz doprawić solą i pieprzem.

2

Na rozgrzany olej nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć do zarumienienia z dwóch stron.

3

Sos: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pomidory, wlać połowę bulionu i smażyć około 5 minut.

4

Do pozostałej części bulionu dodać mąkę, wymieszać rózgą i przelać do pomidorów. Gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

5

Dodać posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły