Placki z kalafiora, marchewki i jogurtem z sosem pomidorowym

Łowicz
Placki z kalafiora, marchewki i jogurtem z sosem pomidorowym

0

0 / 0

Placki kalafiorowe to smaczna alternatywa do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku – są pełne witamin, błonnika i naturalnych składników. Doskonale komponują się z lekkim jogurtem oraz intensywnym sosem z pomidorów i ziół. To idealna propozycja dla wegetarian, osób na diecie lub po prostu wszystkich, którzy cenią smaczne i wartościowe posiłki.

18

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g kalafior

1 szt. marchewka

120 ml jogurt naturalny

1 szt. szalotka

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 szt. jajko

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

5 łyżka olej rzepakowy

Sos pomidorowy

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. bulion drobiowy

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

1 łyżka olej

1 pęcz. koperek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Surowy kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2

Wymieszać z posiekaną szalotką ze szczypiorkiem i połączyć z jajkiem, jogurtem, mąkami, oraz doprawić solą i pieprzem.

3

Na rozgrzany olej nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć do zarumienienia z dwóch stron.

4

Następnie przygotować sos. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pomidory, wlać połowę bulionu i smażyć około 5 minut.

5

Do pozostałej części bulionu dodać mąkę. Wymieszać rózgą i przelać do pomidorów.

6

Całość gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

7

Dodać posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

368

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły