Placki z cukinii z łososiem wędzonym

EkspertOdKuchni
Placki z cukinii z łososiem wędzonym

0

0 / 0

Placki z cukinii z łososiem wędzonym to idealna propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Zasmakuje każdemu, kto ceni sobie świeże i wiosenne smaki. Placuszki z cukinii są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Co więcej, przepis jest łatwy i szybki do przygotowania, a przygotowane danie można łatwo zapakować na wynos i zjeść w drodze do pracy lub szkoły. Smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szt. cukinia

1 szt. jajko

5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

50 g koperek

50 g szczypiorek

10 g łosoś wędzony

50 g jogurt naturalny

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie solimy i umieszczamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

2

Gdy nadmiar wody odcieknie, dodajemy mąkę, jajko, posiekany koperek, czosnek i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.

3

Nastawiamy piekarnik na 180°C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.

4

Na blaszce wykładamy po dwie łyżki masy i formujemy na kształt placka. Powtarzamy czynność do skończenia masy.

5

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12 minut. W połowie czasu przewracamy placki na drugą stronę.

6

Po upieczeniu przekładamy placki na talerz, dodajemy jogurt naturalny i wędzonego łososia. Na koniec dekorujemy koperkiem i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły