Placki z cukinii
maspexdigital
Placki z cukinii to propozycja, którą można jeść zarówno na słodko jak i słono. Sprawdzą się na śniadanie, obiad jak i kolację. Są delikatne, smaczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na najlepsze i najprostsze placki z cukinii!
1
4.5 / 4
Placki z cukinii to propozycja, którą można jeść zarówno na słodko jak i słono. Sprawdzą się na śniadanie, obiad jak i kolację. Są delikatne, smaczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na najlepsze i najprostsze placki z cukinii!
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. cukinia
1 szt. jajko
5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
5 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 łyżecz. oregano
1 szczyp. pieprz czarny
3 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
1 łyżka jogurt naturalny
1 szczyp. cynamon
Przygotowanie
Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy wodę.
Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką masę i smażymy placki na złoty kolor z dwóch stron.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy składniki na sos pomidorowy.
W misce mieszamy składniki na sos z dżemu.
Placki podajemy z sosami.