Placki z cukinii

maspexdigital
Placki z cukinii

1

4.5 / 4

Placki z cukinii to propozycja, którą można jeść zarówno na słodko jak i słono. Sprawdzą się na śniadanie, obiad jak i kolację. Są delikatne, smaczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Koniecznie spróbujcie naszego przepisu na najlepsze i najprostsze placki z cukinii!

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. cukinia

1 szt. jajko

5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

5 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 łyżecz. oregano

1 szczyp. pieprz czarny

3 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

1 łyżka jogurt naturalny

1 szczyp. cynamon

Przygotowanie


1

Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy wodę.

2

Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia.

3

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką masę i smażymy placki na złoty kolor z dwóch stron.

4

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy składniki na sos pomidorowy.

5

W misce mieszamy składniki na sos z dżemu.

6

Placki podajemy z sosami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

868

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły