Placki jabłkowe
m7
Placki świetnie nadają się na śniadanie lub kolację. Są porzewne i naprawdę smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
144
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placki świetnie nadają się na śniadanie lub kolację. Są porzewne i naprawdę smaczne.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 szczyp. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
0.50 l mleko
1 szt. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. jaja l
5 szt. jabłek
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (poziomo, tak aby w każdym plasterku była dziurka).
Wszystkie składniki wkładamy do garnka ("litrzaka") i miksujemy robotem, co chwile dosypując mąkę.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu (oleju). Do garnka z ciastem wrzucamy po plasterku jabłka i wyjmujemy łyżką na patelnię. Po upieczeniu jest gotowe do jedzenia:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
144
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.