Placek ze śliwkami
m7
Pyszne i proste ciasto z owocami dla początkujących. Zawsze wychodzi, jest puszyste i smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
368
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne i proste ciasto z owocami dla początkujących. Zawsze wychodzi, jest puszyste i smaczne.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g masło
200 g cukier
300 g mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
13 szt. śliwki węgierki
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
Ubijamy pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a potem żółtka.
Masę delikatnie mieszamy z mąką (przesianą z proszkiem do pieczenia). Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło dalej delikatnie mieszając.
Ciasto wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy ciasno skórkami do dołu (w trakcie pieczenia i tak odległości między śliwkami się zwiększą).
Wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka.