Placek ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placek ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976332583.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne i proste ciasto z owocami dla początkujących. Zawsze wychodzi, jest puszyste i smaczne.
0
0 / 0
Pyszne i proste ciasto z owocami dla początkujących. Zawsze wychodzi, jest puszyste i smaczne.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g masło
200 g cukier
300 g mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
13 szt. śliwki węgierki
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
Ubijamy pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a potem żółtka.
Masę delikatnie mieszamy z mąką (przesianą z proszkiem do pieczenia). Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło dalej delikatnie mieszając.
Ciasto wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy ciasno skórkami do dołu (w trakcie pieczenia i tak odległości między śliwkami się zwiększą).
Wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka.