Placek ze śliwkami

m7
Placek ze śliwkami

0

0 / 0

Pyszne i proste ciasto z owocami dla początkujących. Zawsze wychodzi, jest puszyste i smaczne.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

200 g masło

200 g cukier

300 g mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

13 szt. śliwki węgierki

Przygotowanie


1

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.

2

Ubijamy pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a potem żółtka.

3

Masę delikatnie mieszamy z mąką (przesianą z proszkiem do pieczenia). Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło dalej delikatnie mieszając.

4

Ciasto wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy ciasno skórkami do dołu (w trakcie pieczenia i tak odległości między śliwkami się zwiększą).

6

Wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

368

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły