Placek ze śliwkami
m7
Pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami uda się każdemu. Prosty przepis to gwarancja sukcesu. Spróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
836
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami uda się każdemu. Prosty przepis to gwarancja sukcesu. Spróbuj!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 łyżecz. śmietana 18%
2 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g margaryna zwykła
600 g śliwki
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 łyżka kisiel wiśniowy
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem i miękką margaryną. Dolewamy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy i delikatnie łączymy ciastem. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną blachę, na nie układamy kawałki śliwek.
Pieczemy około 15 minut.
Pozostałe ciasto mieszamy z kiślem i wylewamy na podpieczone już ciasto. Pieczemy jeszcze około 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
836
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.