Placek ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placek ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363514.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami uda się każdemu. Prosty przepis to gwarancja sukcesu. Spróbuj!
1
0 / 0
Pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami uda się każdemu. Prosty przepis to gwarancja sukcesu. Spróbuj!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 łyżecz. śmietana 18%
2 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g margaryna zwykła
600 g śliwki
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 łyżka kisiel wiśniowy
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem i miękką margaryną. Dolewamy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy i delikatnie łączymy ciastem. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną blachę, na nie układamy kawałki śliwek.
Pieczemy około 15 minut.
Pozostałe ciasto mieszamy z kiślem i wylewamy na podpieczone już ciasto. Pieczemy jeszcze około 40 minut.