Placek z gulaszem pieczarkowo paprykowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placek z gulaszem pieczarkowo paprykowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973328022.jpeg&w=3840&q=75)
kolejna wersja placka ziemniaczanego z sosem
0
0 / 0
kolejna wersja placka ziemniaczanego z sosem
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina łopatka
5 szczyp. sól, pieprz
4 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. przyprawa maggi
300 g pieczarki
2 szt. cebula
2 szt. papryka czerwona
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
5 szt. placki ziemniaczane
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać.
Zalać wodą, aby mięso było przykryte, dodać pieczarki pokrojone w talarki, umytą i pokrojoną paprykę, dodać liście, ziele i pozostałe przyprawy.
Przykryć i dusić do miękkości mięsa.
W miarę potrzeby doprawić jeszcze do smaku, chwilę gotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić gulasz.
Zagotować. Przygotować ciasto na placki.
Smażyć duże placki. Układać na talerzu tak aby 1/2 placka wystawała po za talerz.
Nakładać gulasz, przykryć wystającą częścią i polać jeszcze sosem.