Placek z gulaszem pieczarkowo paprykowym

m7
Placek z gulaszem pieczarkowo paprykowym

0

0 / 0

kolejna wersja placka ziemniaczanego z sosem

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg wieprzowina łopatka

5 szczyp. sól, pieprz

4 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. przyprawa maggi

300 g pieczarki

2 szt. cebula

2 szt. papryka czerwona

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

5 szt. placki ziemniaczane

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać.

2

Zalać wodą, aby mięso było przykryte, dodać pieczarki pokrojone w talarki, umytą i pokrojoną paprykę, dodać liście, ziele i pozostałe przyprawy.

3

Przykryć i dusić do miękkości mięsa.

4

W miarę potrzeby doprawić jeszcze do smaku, chwilę gotować. Rozrobić mąkę z odrobiną wody i zagęścić gulasz.

5

Zagotować. Przygotować ciasto na placki.

6

Smażyć duże placki. Układać na talerzu tak aby 1/2 placka wystawała po za talerz.

7

Nakładać gulasz, przykryć wystającą częścią i polać jeszcze sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

613

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły