Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

m7
Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

0

0 / 0

Moja ulubiona potrawa.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg wieprzowina łopatka

1 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. przyprawa maggi

1 łyżecz. papryka ostra

300 g pieczarki

2 szt. cebula

2 szt. marchew

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

5 szt. placki ziemniaczane

5 łyżka śmietana 12%

2 łyżka mąka ziemniaczana

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę, podsmażamy ze szczyptą cukru.

2

Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i dalej podsmażamy.

3

Zalewamy wodą, aby mięso było przykryte, dodajemy marchew i pieczarki pokrojone w talarki, dodajemy liście, ziele i pozostałe przyprawy.

4

Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.

5

W miarę potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, chwilę gotujemy.

6

Rozrabiamy obie mąki z odrobiną wody i zagęszczamy gulasz.

7

Zagotowujemy.

8

Przygotowujemy ciasto na placki.

9

Smażymy duże placki.

10

Układamy na talerzu tak aby 1/2 placka wystawała po za talerz. Nakładamy gulasz, przykrywamy wystającą częścią i nakładamy jeszcze gulasz.

11

Polewamy z wierzchu śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

645

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły