0

Składniki

1 Kilogram
wieprzowina łopatka
1 Łyżeczka
sól, pieprz
1 Łyżeczka
przyprawa maggi
1 Łyżeczka
papryka ostra
300 Gramów
pieczarki
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
marchew
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
Placki ziemniaczane
5 Łyżek
śmietana 12%
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
4 Łyżki
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę, podsmażamy ze szczyptą cukru.
  2. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i dalej podsmażamy.
  3. Zalewamy wodą, aby mięso było przykryte, dodajemy marchew i pieczarki pokrojone w talarki, dodajemy liście, ziele i pozostałe przyprawy.
  4. Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
  5. W miarę potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, chwilę gotujemy.
  6. Rozrabiamy obie mąki z odrobiną wody i zagęszczamy gulasz.
  7. Zagotowujemy.
  8. Przygotowujemy ciasto na placki.
  9. Smażymy duże placki.
  10. Układamy na talerzu tak aby 1/2 placka wystawała po za talerz. Nakładamy gulasz, przykrywamy wystającą częścią i nakładamy jeszcze gulasz.
  11. Polewamy z wierzchu śmietaną.

Opis

Moja ulubiona potrawa.

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej o...

Średni Do 1,5 godz
Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej o...

Polędwiczki duszone w cydrze

Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Indycze golonki duszone z cebulą

Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz
Aromatyczna fasolka po bretońsku

Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem n...

Średni Do 1 godz
Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem n...

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!