Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym
m7
Moja ulubiona potrawa.
0
0 / 0
Moja ulubiona potrawa.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina łopatka
1 łyżeczka sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawa maggi
1 łyżeczka papryka ostra
300 g pieczarki
2 szt. cebula
2 szt. marchew
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
5 szt. placki ziemniaczane
5 łyżka śmietana 12%
2 łyżka mąka ziemniaczana
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę, podsmażamy ze szczyptą cukru.
Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i dalej podsmażamy.
Zalewamy wodą, aby mięso było przykryte, dodajemy marchew i pieczarki pokrojone w talarki, dodajemy liście, ziele i pozostałe przyprawy.
Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
W miarę potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, chwilę gotujemy.
Rozrabiamy obie mąki z odrobiną wody i zagęszczamy gulasz.
Zagotowujemy.
Przygotowujemy ciasto na placki.
Smażymy duże placki.
Układamy na talerzu tak aby 1/2 placka wystawała po za talerz. Nakładamy gulasz, przykrywamy wystającą częścią i nakładamy jeszcze gulasz.
Polewamy z wierzchu śmietaną.