Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym
m7
Placek ziemniaczany z gulaszem, to jedno z moich ulubionych dań
0
0 / 0
Placek ziemniaczany z gulaszem, to jedno z moich ulubionych dań
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szcz. papryka ostra
1 szcz. cukier
500 g łopatka wieprzowa
300 g pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sos sojowo-grzybowego
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka oliwa
Przygotowanie
Placki ziemniaczane przyrządzić wg tradycyjnego przepisu.
mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie na złotu kolor, dodać cukier i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
oczyścić pieczarki, cebulę i czosnek.
cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do mięsa.
skroić mięso obydwoma sosami, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Zalać wszystko wodą, dodać pieprz, ziele, liść laurowy i paprykę i dusić na małym ogniu.
gdy mięso jest prawie miękkie dosolić gulasz do smaku.
gotowy gulasz zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotować. Na usmażone placki ziemniaczane nałożyć gulasz przełożyć na pół.
ewentualnie dodać większą ilość gulaszu.