Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

m7
Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Placek ziemniaczany z gulaszem, to jedno z moich ulubionych dań

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. cukier

500 g łopatka wieprzowa

300 g pieczarki

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka sos sojowo-grzybowego

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżka oliwa

Przygotowanie


Placki ziemniaczane przyrządzić wg tradycyjnego przepisu.

mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie na złotu kolor, dodać cukier i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.

oczyścić pieczarki, cebulę i czosnek.

cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do mięsa.

skroić mięso obydwoma sosami, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Zalać wszystko wodą, dodać pieprz, ziele, liść laurowy i paprykę i dusić na małym ogniu.

gdy mięso jest prawie miękkie dosolić gulasz do smaku.

gotowy gulasz zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotować. Na usmażone placki ziemniaczane nałożyć gulasz przełożyć na pół.

ewentualnie dodać większą ilość gulaszu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

404

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły