Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym
m7
Placek ziemniaczany z gulaszem, to jedno z moich ulubionych dań
Wartości odżywcze na porcję
Energia
404
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placek ziemniaczany z gulaszem, to jedno z moich ulubionych dań
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. cukier
500 g łopatka wieprzowa
300 g pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sos sojowo-grzybowego
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka oliwa
Przygotowanie
Placki ziemniaczane przyrządzić wg tradycyjnego przepisu.
mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie na złotu kolor, dodać cukier i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
oczyścić pieczarki, cebulę i czosnek.
cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do mięsa.
skroić mięso obydwoma sosami, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Zalać wszystko wodą, dodać pieprz, ziele, liść laurowy i paprykę i dusić na małym ogniu.
gdy mięso jest prawie miękkie dosolić gulasz do smaku.
gotowy gulasz zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotować. Na usmażone placki ziemniaczane nałożyć gulasz przełożyć na pół.
ewentualnie dodać większą ilość gulaszu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
404
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.