Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

m7
Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

0

0 / 0

Placek ziemniaczany z gulaszem, to jedno z moich ulubionych dań

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. cukier

500 g łopatka wieprzowa

300 g pieczarki

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka sos sojowo-grzybowego

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Placki ziemniaczane przyrządzić wg tradycyjnego przepisu.

2

mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie na złotu kolor, dodać cukier i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.

3

oczyścić pieczarki, cebulę i czosnek.

4

cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do mięsa.

5

skroić mięso obydwoma sosami, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Zalać wszystko wodą, dodać pieprz, ziele, liść laurowy i paprykę i dusić na małym ogniu.

6

gdy mięso jest prawie miękkie dosolić gulasz do smaku.

7

gotowy gulasz zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotować. Na usmażone placki ziemniaczane nałożyć gulasz przełożyć na pół.

8

ewentualnie dodać większą ilość gulaszu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

404

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły