Placek serowy Frico
EkspertOdKuchni
Frico to tradycyjne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj placka przygotowanego z dużą ilością tartego sera, który jest podgrzewany, aż staje się chrupiący i złocisty. To idealna przekąska lub danie główne dla miłośników kuchni włoskiej i wszystkich, którzy cenią prostotę i wyrazisty smak. Placek serowy Frico sprawdzi się zarówno na lunch, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy i pikniki. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego różne dodatki jak np. warzywa, świeże zioła, szynkę lub inne ulubione składniki. Smacznego!
0
0 / 0
Frico to tradycyjne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj placka przygotowanego z dużą ilością tartego sera, który jest podgrzewany, aż staje się chrupiący i złocisty. To idealna przekąska lub danie główne dla miłośników kuchni włoskiej i wszystkich, którzy cenią prostotę i wyrazisty smak. Placek serowy Frico sprawdzi się zarówno na lunch, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy i pikniki. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego różne dodatki jak np. warzywa, świeże zioła, szynkę lub inne ulubione składniki. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 szt. ziemniaki
300 g ser montasio
1 szt. cebula
1 szt. masło do smażenia
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na maśle. Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę.
Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki są już miękkie i bulion odparuje, dodajemy starty na dużych oczkach ser, a następnie smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni.