Placek serowy Frico
EkspertOdKuchni
Frico to tradycyjne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj placka przygotowanego z dużą ilością tartego sera, który jest podgrzewany, aż staje się chrupiący i złocisty. To idealna przekąska lub danie główne dla miłośników kuchni włoskiej i wszystkich, którzy cenią prostotę i wyrazisty smak. Placek serowy Frico sprawdzi się zarówno na lunch, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy i pikniki. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego różne dodatki jak np. warzywa, świeże zioła, szynkę lub inne ulubione składniki. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1537
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
134
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Frico to tradycyjne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj placka przygotowanego z dużą ilością tartego sera, który jest podgrzewany, aż staje się chrupiący i złocisty. To idealna przekąska lub danie główne dla miłośników kuchni włoskiej i wszystkich, którzy cenią prostotę i wyrazisty smak. Placek serowy Frico sprawdzi się zarówno na lunch, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy i pikniki. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego różne dodatki jak np. warzywa, świeże zioła, szynkę lub inne ulubione składniki. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 szt. ziemniaki
300 g ser montasio
1 szt. cebula
1 szt. masło do smażenia
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na maśle. Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę.
Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki są już miękkie i bulion odparuje, dodajemy starty na dużych oczkach ser, a następnie smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1537
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
134
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.