Placek serowy Frico

EkspertOdKuchni
Placek serowy Frico

0

0 / 0

Frico to tradycyjne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj placka przygotowanego z dużą ilością tartego sera, który jest podgrzewany, aż staje się chrupiący i złocisty. To idealna przekąska lub danie główne dla miłośników kuchni włoskiej i wszystkich, którzy cenią prostotę i wyrazisty smak. Placek serowy Frico sprawdzi się zarówno na lunch, kolację, jak i różnego rodzaju imprezy i pikniki. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego różne dodatki jak np. warzywa, świeże zioła, szynkę lub inne ulubione składniki. Smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 szt. ziemniaki

300 g ser montasio

1 szt. cebula

1 szt. masło do smażenia

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na maśle. Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę.

2

Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.

3

Gdy ziemniaki są już miękkie i bulion odparuje, dodajemy starty na dużych oczkach ser, a następnie smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1537

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

134

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły