Placek pyszny
m7
Nie znam oryginalnej nazwy tego placka. Przepis spisałam od teściowej, która zrobiła go na święta i co tu dużo mówić, jest przepyszny
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Nie znam oryginalnej nazwy tego placka. Przepis spisałam od teściowej, która zrobiła go na święta i co tu dużo mówić, jest przepyszny
23
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. amoniak
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
0.50 l mleko
1.50 szkl. cukier
1 szt. ciasto
4 szt. jaja kurze całe
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. kisiel
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
1 szt. wiśnie w syropie
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka pszenna tortowa
25 dag. margaryna zwykła
20 dag. cukier puder
40 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. czekolada gorzka
10 dag. wiórki kokosowe
10 dag. rodzynki
10 dag. orzechy włoskie
20 dag. cukier
Przygotowanie
Ciasto - mąkę, żółtka, margarynę, puder, proszek do pieczeni i amoniak zagnieść na kruche ciasto, rozwałkować i podzieliś na 2 części. Do jednej dodać kakao. Ciasto białe wyłożyć na blache, posmarowac powidłami i posypać wiśniami.
Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę. Dodać do niej rodzynki, orzechy, kokos i pokrojoną w kostkę czekolade.
Wymieszać wszystko bardzo delikatnie, wyłożyć na placek posypany wiśniami i upiec.
Ciasto kakaowe wyłożyć na blache, posmarować powidłami i pianą ubitą z 4 białek, szklanki cukru i 1 kisielu. Piec w 160-170.
Masa:Masło utrzeć a z reszty składników ugotować budyń. Gdy wystygniepołączyć z masłem. Taką masą przełożyć placek - górna warstwa to ta z pianą i bakaliami
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.