Example thumb
1

Składniki

0.5 Łyżeczki
Amoniak do ciast
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło
0.5 Litra
mleko
1.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
Ciasto
4 Sztuki
jaja kurze całe
4 Sztuki
białko jaja kurzego
1 Sztuka
Kisiel
1 Sztuka
powidła śliwkowe
1 Sztuka
Wiśnie w syropie
1 Sztuka
MASA:
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Łyżka
kakao
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
margaryna zwykła
20 Dekagramów
cukier puder
40 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
czekolada gorzka
10 Dekagramów
wiórki kokosowe
10 Dekagramów
rodzynki
10 Dekagramów
orzechy włoskie
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto - mąkę, żółtka, margarynę, puder, proszek do pieczeni i amoniak zagnieść na kruche ciasto, rozwałkować i podzieliś na 2 części. Do jednej dodać kakao. Ciasto białe wyłożyć na blache, posmarowac powidłami i posypać wiśniami.
  2. Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę. Dodać do niej rodzynki, orzechy, kokos i pokrojoną w kostkę czekolade.
  3. Wymieszać wszystko bardzo delikatnie, wyłożyć na placek posypany wiśniami i upiec.
  4. Ciasto kakaowe wyłożyć na blache, posmarować powidłami i pianą ubitą z 4 białek, szklanki cukru i 1 kisielu. Piec w 160-170.
  5. Masa:Masło utrzeć a z reszty składników ugotować budyń. Gdy wystygniepołączyć z masłem. Taką masą przełożyć placek - górna warstwa to ta z pianą i bakaliami

Opis

Nie znam oryginalnej nazwy tego placka. Przepis spisałam od teściowej, która zrobiła go na święta i co tu dużo mówić, jest przepyszny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!