Placek pyszny
m7
Nie znam oryginalnej nazwy tego placka. Przepis spisałam od teściowej, która zrobiła go na święta i co tu dużo mówić, jest przepyszny
1
4 / 1
Nie znam oryginalnej nazwy tego placka. Przepis spisałam od teściowej, która zrobiła go na święta i co tu dużo mówić, jest przepyszny
24
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
0.50 łyżeczka amoniak
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło
0.50 l mleko
1.50 szkl. cukier
1 szt. ciasto
4 szt. jaja kurze całe
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. kisiel
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
1 szt. wiśnie w syropie
1 szt. masa:
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka pszenna tortowa
25 dek. margaryna zwykła
20 dek. cukier puder
40 dek. mąka pszenna tortowa
10 dek. czekolada gorzka
10 dek. wiórki kokosowe
10 dek. rodzynki
10 dek. orzechy włoskie
20 dek. cukier
Przygotowanie
Ciasto - mąkę, żółtka, margarynę, puder, proszek do pieczeni i amoniak zagnieść na kruche ciasto, rozwałkować i podzieliś na 2 części. Do jednej dodać kakao. Ciasto białe wyłożyć na blache, posmarowac powidłami i posypać wiśniami.
Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę. Dodać do niej rodzynki, orzechy, kokos i pokrojoną w kostkę czekolade.
Wymieszać wszystko bardzo delikatnie, wyłożyć na placek posypany wiśniami i upiec.
Ciasto kakaowe wyłożyć na blache, posmarować powidłami i pianą ubitą z 4 białek, szklanki cukru i 1 kisielu. Piec w 160-170.
Masa:Masło utrzeć a z reszty składników ugotować budyń. Gdy wystygniepołączyć z masłem. Taką masą przełożyć placek - górna warstwa to ta z pianą i bakaliami