Placek po węgiersku

EkspertOdKuchni

Placek po węgiersku, znany także jako placek zbójnicki to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiący placek ziemniaczany w towarzystwie aromatycznego gulaszu wieprzowego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1132
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Placek po węgiersku, znany także jako placek zbójnicki to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiący placek ziemniaczany w towarzystwie aromatycznego gulaszu wieprzowego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Smacznego!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
2 szt. jajko
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szt. cebula
1 łyżka olej rzepakowy
600 g łopatka wieprzowa
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. papryka czerwona
3 łyżecz. papryka słodka mielona
1 łyżecz. papryka ostra mielona
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Surowe ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw na kilka minut i odciśnij nadmiar wody.
Do ziemniaków dodaj 2 jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż duże placki z obu stron na średnim ogniu, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Odłóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pokrój mięso na małe kostki o wymiarach około 1,5 cm i obtocz w mące. Obraną cebulę i paprykę pokrój w kostkę, a obraną marchewkę w plasterki.
W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę i smaż do momentu jej zeszklenia. Następnie dodaj kolejną łyżkę oleju i dodaj do garnka marchewkę oraz paprykę. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając.
W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, a następnie umieść w garnku z warzywami.
Zawartość garnka należy dopraw mieloną papryką, następnie wlej gorący bulion, aby przykryć wszystkie składniki.
Wrzuć, ziele angielskie oraz listek laurowy do garnka. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1132
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.