Placek po węgiersku

EkspertOdKuchni
Placek po węgiersku

0

5 / 1

Placek po węgiersku, znany także jako placek zbójnicki to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiący placek ziemniaczany w towarzystwie aromatycznego gulaszu wieprzowego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Smacznego!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g ziemniaki

2 szt. jajko

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szt. cebula

1 łyżka olej rzepakowy

600 g łopatka wieprzowa

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. papryka czerwona

3 łyżeczka papryka słodka mielona

1 łyżeczka papryka ostra mielona

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Surowe ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw na kilka minut i odciśnij nadmiar wody.

2

Do ziemniaków dodaj 2 jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż duże placki z obu stron na średnim ogniu, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Odłóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3

Pokrój mięso na małe kostki o wymiarach około 1,5 cm i obtocz w mące. Obraną cebulę i paprykę pokrój w kostkę, a obraną marchewkę w plasterki.

4

W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę i smaż do momentu jej zeszklenia. Następnie dodaj kolejną łyżkę oleju i dodaj do garnka marchewkę oraz paprykę. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając.

5

W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, a następnie umieść w garnku z warzywami.

6

Zawartość garnka należy dopraw mieloną papryką, następnie wlej gorący bulion, aby przykryć wszystkie składniki.

7

Wrzuć, ziele angielskie oraz listek laurowy do garnka. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i gotowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły