Placek po węgiersku
EkspertOdKuchni
Placek po węgiersku, znany także jako placek zbójnicki to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiący placek ziemniaczany w towarzystwie aromatycznego gulaszu wieprzowego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Smacznego!
0
5 / 1
Placek po węgiersku, znany także jako placek zbójnicki to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiący placek ziemniaczany w towarzystwie aromatycznego gulaszu wieprzowego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Smacznego!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
2 szt. jajko
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szt. cebula
1 łyżka olej rzepakowy
600 g łopatka wieprzowa
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. papryka czerwona
3 łyżecz. papryka słodka mielona
1 łyżecz. papryka ostra mielona
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Surowe ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw na kilka minut i odciśnij nadmiar wody.
Do ziemniaków dodaj 2 jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż duże placki z obu stron na średnim ogniu, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Odłóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pokrój mięso na małe kostki o wymiarach około 1,5 cm i obtocz w mące. Obraną cebulę i paprykę pokrój w kostkę, a obraną marchewkę w plasterki.
W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę i smaż do momentu jej zeszklenia. Następnie dodaj kolejną łyżkę oleju i dodaj do garnka marchewkę oraz paprykę. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając.
W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, a następnie umieść w garnku z warzywami.
Zawartość garnka należy dopraw mieloną papryką, następnie wlej gorący bulion, aby przykryć wszystkie składniki.
Wrzuć, ziele angielskie oraz listek laurowy do garnka. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i gotowe!