Placek po węgiersku
m7
Przepyszne danie obiadowe. Raz spróbujesz i będziesz chcieć więcej!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1099
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Przepyszne danie obiadowe. Raz spróbujesz i będziesz chcieć więcej!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 kg mięso wieprzowe
2 szt. papryka
2 szt. marchew
1 szt. seler
1 szt. cebula
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
5 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
Do garnka wlać około litra wody, dodać liść laurowy, pieprz.
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, osolić i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka z wodą i poddusić.
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w piórka, paprykę w kostkę i wrzucić na patelnię - dusić około 15 minut, po czym przełożyć do garnka z mięsem i dalej dusić. Doprawić według własnego uznania (ja dodaję odrobinę wegety), dodać koncentrat pomidorowy.
Zrobić zasmażkę na patelni, dodać do sosu i chwilę podgotować.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać około poół szklanki mąki pszennej, posolić, dodać pieprzu i wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładać porcjami ziemniaki. Gdy jedna strona placka się zabrązowi odwrocić go i smażyć z drugiej strony.
Po usmażeniu przełożyć placki na talerz, polać sosem, złożyć placek na pół i ponownie polać sosem. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1099
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.