Placek po węgiersku

m7
Placek po węgiersku

2

0 / 0

Przepyszne danie obiadowe. Raz spróbujesz i będziesz chcieć więcej!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1.50 kg ziemniaki

1 kg mięso wieprzowe

2 szt. papryka

2 szt. marchew

1 szt. seler

1 szt. cebula

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

5 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


1

Do garnka wlać około litra wody, dodać liść laurowy, pieprz.

2

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, osolić i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka z wodą i poddusić.

3

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w piórka, paprykę w kostkę i wrzucić na patelnię - dusić około 15 minut, po czym przełożyć do garnka z mięsem i dalej dusić. Doprawić według własnego uznania (ja dodaję odrobinę wegety), dodać koncentrat pomidorowy.

4

Zrobić zasmażkę na patelni, dodać do sosu i chwilę podgotować.

5

Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać około poół szklanki mąki pszennej, posolić, dodać pieprzu i wymieszać.

6

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładać porcjami ziemniaki. Gdy jedna strona placka się zabrązowi odwrocić go i smażyć z drugiej strony.

7

Po usmażeniu przełożyć placki na talerz, polać sosem, złożyć placek na pół i ponownie polać sosem. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły