Placek po węgiersku

m7
Placek po węgiersku

0

0 / 0

Smaczny obiad dla tych, którzy mają trochę czasu.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg wieprzowina

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 szkl. bulion drobiowy

1 szkl. śmietana 18%

2 szt. cebula

2 szt. marchew

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. liść laurowy

5 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Wieprzowinę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w słupki.

2

Następnie mięso podsmażamy na oleju, dodajemy marchew, cebulę, listek laurowy, sól oraz pieprz do smaku. Wlewamy 2 szklanki bulionu i dusimy 40 minut na małym ogniu.

3

Następnie do gulaszu dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką, dusimy jeszcze 10 minut.

4

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy jajka, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.

5

Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcję ciasta na całą patelnię, smażymy.

6

usmażone placki rozkładamy na talerze. Na każdy z nich nakładamy porcję gulaszu, składamy placki na pół.

7

Podajemy z ulubioną surówką lub brukselką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły