Placek po węgiersku

m7
Placek po węgiersku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smaczny obiad dla tych, którzy mają trochę czasu.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg wieprzowina

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 szkl. bulion drobiowy

1 szkl. śmietana 18%

2 szt. cebula

2 szt. marchew

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. liść laurowy

5 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


Wieprzowinę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w słupki.

Następnie mięso podsmażamy na oleju, dodajemy marchew, cebulę, listek laurowy, sól oraz pieprz do smaku. Wlewamy 2 szklanki bulionu i dusimy 40 minut na małym ogniu.

Następnie do gulaszu dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką, dusimy jeszcze 10 minut.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy jajka, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.

Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcję ciasta na całą patelnię, smażymy.

usmażone placki rozkładamy na talerze. Na każdy z nich nakładamy porcję gulaszu, składamy placki na pół.

Podajemy z ulubioną surówką lub brukselką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

855

kcal

Białka

68

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły