Placek po węgiersku
m7
Smaczny obiad dla tych, którzy mają trochę czasu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
855
kcal
Białka
68
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczny obiad dla tych, którzy mają trochę czasu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg wieprzowina
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szkl. bulion drobiowy
1 szkl. śmietana 18%
2 szt. cebula
2 szt. marchew
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. liść laurowy
5 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Wieprzowinę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w słupki.
Następnie mięso podsmażamy na oleju, dodajemy marchew, cebulę, listek laurowy, sól oraz pieprz do smaku. Wlewamy 2 szklanki bulionu i dusimy 40 minut na małym ogniu.
Następnie do gulaszu dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką, dusimy jeszcze 10 minut.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy jajka, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcję ciasta na całą patelnię, smażymy.
usmażone placki rozkładamy na talerze. Na każdy z nich nakładamy porcję gulaszu, składamy placki na pół.
Podajemy z ulubioną surówką lub brukselką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
855
kcal
Białka
68
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.