Placek po węgiersku

m7
Placek po węgiersku

4

0 / 0

Świetny pomysł na danie, zarówno na obiad w rodzinnym gronie, jak i na przyjście gości...

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 woda

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

3 szt. ogórek konserwowy

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana

30 dag. polędwica wołowa

10 dag. pieczarki

Przygotowanie


1

Mięso ubić i pokroić w paseczki.

2

Paprykę, ogórki, pieczarki również pokroić w paseczki.

3

Posiekaną cebulę podsmażyć w rondelku, dodać do mięso, podsmażać.

4

Następnie dodać warzywa.

5

Do rondla wlać wodę, poczekać aż się zagotuje. Sos zaprawić śmietaną.

6

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć. Wymieszać z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Upiec placki ziemniaczane.

7

Na gotowe placki nakładać sos. Placek złożyć na pół w kształt księżyca.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

516

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły