Placek po węgiersku
m7
Świetny pomysł na danie, zarówno na obiad w rodzinnym gronie, jak i na przyjście gości...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Świetny pomysł na danie, zarówno na obiad w rodzinnym gronie, jak i na przyjście gości...
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 woda
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
3 szt. ogórek konserwowy
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana
30 dag. polędwica wołowa
10 dag. pieczarki
Przygotowanie
Mięso ubić i pokroić w paseczki.
Paprykę, ogórki, pieczarki również pokroić w paseczki.
Posiekaną cebulę podsmażyć w rondelku, dodać do mięso, podsmażać.
Następnie dodać warzywa.
Do rondla wlać wodę, poczekać aż się zagotuje. Sos zaprawić śmietaną.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć. Wymieszać z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Upiec placki ziemniaczane.
Na gotowe placki nakładać sos. Placek złożyć na pół w kształt księżyca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.