Placek po węgiersku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placek po węgiersku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2110-1702057613754.jpeg&w=3840&q=75)
Świetny pomysł na danie, zarówno na obiad w rodzinnym gronie, jak i na przyjście gości...
4
0 / 0
Świetny pomysł na danie, zarówno na obiad w rodzinnym gronie, jak i na przyjście gości...
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 woda
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
3 szt. ogórek konserwowy
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana
30 dag. polędwica wołowa
10 dag. pieczarki
Przygotowanie
Mięso ubić i pokroić w paseczki.
Paprykę, ogórki, pieczarki również pokroić w paseczki.
Posiekaną cebulę podsmażyć w rondelku, dodać do mięso, podsmażać.
Następnie dodać warzywa.
Do rondla wlać wodę, poczekać aż się zagotuje. Sos zaprawić śmietaną.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć. Wymieszać z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Upiec placki ziemniaczane.
Na gotowe placki nakładać sos. Placek złożyć na pół w kształt księżyca.