Placek po cygańsku
m7
Owo danie pierwszy raz jadłam w niewielkiej kętrzyńskiej restauracji. Jest doskonałe na codzienny obiad, jak i również na romantyczną kolację przy świecach :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1238
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
184
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Owo danie pierwszy raz jadłam w niewielkiej kętrzyńskiej restauracji. Jest doskonałe na codzienny obiad, jak i również na romantyczną kolację przy świecach :)
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki młode
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
250 g mięso wieprzowe
250 g pomidorki koktajlowe
3.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
0.50 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. marchew
2 szt. liść laurowy
4 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. ogórek
10 szt. świeża bazylia
1 szt. czosnek
1 szt. por
2 łyżka przyprawa typu vegeta
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka majonez
3 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Ziemniaki tarkujemy na drobnej tarce, odsączamy trochę wody, doprawiamy vegetą i pieprzem do smaku, dodajemy około 3 szklanki, mąki i 2 jajka, mieszamy. Smażymy z ciasta duże placki.
Pokrojone mięso wieprzowe smażymy na patelni, następnie zalewamy wodą, dodajemy marchew, liść laurowy i pieprz w ziarnach, gotujemy.
Do gotującej się wody wrzucamy jedną kostkę pieczeniową i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujący się sos zagęszczamy połową szklanki mąki zmieszanej z wodą.
Pora kroimy na krążki, dodajemy soli i pieprzu do smaku, całość mieszamy z 2 łyżkami majonezu.
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i posiekaną drobno bazylię.
Mieszamy razem 2 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, drobno pokrojoną bazylię oraz czosnek przeciśnięty przez prasę. Mieszamy wszystko razem.
Ogórka oczyszczamy i obieramy, następnie dzielimy go na ćwiartki i kroimy na cieniutkie paseczki.
Na talerzu kładziemy placek, polewamy go sosem i składamy na pół, obok placka kładziemy surówkę z pora, pomidorki i ogórka, na talerz również nalewamy odrobinę sosu czosnkowego. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1238
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
184
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.