Placek po cygańsku

m7
Placek po cygańsku

1

0 / 0

Owo danie pierwszy raz jadłam w niewielkiej kętrzyńskiej restauracji. Jest doskonałe na codzienny obiad, jak i również na romantyczną kolację przy świecach :)

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg ziemniaki młode

1 szcz. świeżo mielony czarny pieprz

250 g mięso wieprzowe

250 g pomidorki koktajlowe

3.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

0.50 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. marchew

2 szt. liść laurowy

4 szt. pieprz ziarnisty

1 szt. ogórek

10 szt. świeża bazylia

1 szt. czosnek

1 szt. por

2 łyżka przyprawa typu vegeta

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka majonez

3 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Ziemniaki tarkujemy na drobnej tarce, odsączamy trochę wody, doprawiamy vegetą i pieprzem do smaku, dodajemy około 3 szklanki, mąki i 2 jajka, mieszamy. Smażymy z ciasta duże placki.

2

Pokrojone mięso wieprzowe smażymy na patelni, następnie zalewamy wodą, dodajemy marchew, liść laurowy i pieprz w ziarnach, gotujemy.

3

Do gotującej się wody wrzucamy jedną kostkę pieczeniową i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujący się sos zagęszczamy połową szklanki mąki zmieszanej z wodą.

4

Pora kroimy na krążki, dodajemy soli i pieprzu do smaku, całość mieszamy z 2 łyżkami majonezu.

5

Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i posiekaną drobno bazylię.

6

Mieszamy razem 2 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, drobno pokrojoną bazylię oraz czosnek przeciśnięty przez prasę. Mieszamy wszystko razem.

7

Ogórka oczyszczamy i obieramy, następnie dzielimy go na ćwiartki i kroimy na cieniutkie paseczki.

8

Na talerzu kładziemy placek, polewamy go sosem i składamy na pół, obok placka kładziemy surówkę z pora, pomidorki i ogórka, na talerz również nalewamy odrobinę sosu czosnkowego. Smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły