1

Składniki

0.5 Kilograma
Ziemniaki młode
1 Szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz
250 Gramów
mięso wieprzowe
250 Gramów
pomidorki koktajlowe
3.5 Szklanki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
0.5 Sztuki
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
marchew
2 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
ogórek
10 Sztuk
świeża bazylia
1 Sztuka
czosnek
1 Sztuka
por
2 Łyżki
przyprawa typu vegeta
3 Łyżki
koncentrat pomidorowy
2 Łyżki
majonez
3 Łyżki
śmietana 18%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki tarkujemy na drobnej tarce, odsączamy trochę wody, doprawiamy vegetą i pieprzem do smaku, dodajemy około 3 szklanki, mąki i 2 jajka, mieszamy. Smażymy z ciasta duże placki.
  2. Pokrojone mięso wieprzowe smażymy na patelni, następnie zalewamy wodą, dodajemy marchew, liść laurowy i pieprz w ziarnach, gotujemy.
  3. Do gotującej się wody wrzucamy jedną kostkę pieczeniową i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujący się sos zagęszczamy połową szklanki mąki zmieszanej z wodą.
  4. Pora kroimy na krążki, dodajemy soli i pieprzu do smaku, całość mieszamy z 2 łyżkami majonezu.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i posiekaną drobno bazylię.
  6. Mieszamy razem 2 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, drobno pokrojoną bazylię oraz czosnek przeciśnięty przez prasę. Mieszamy wszystko razem.
  7. Ogórka oczyszczamy i obieramy, następnie dzielimy go na ćwiartki i kroimy na cieniutkie paseczki.
  8. Na talerzu kładziemy placek, polewamy go sosem i składamy na pół, obok placka kładziemy surówkę z pora, pomidorki i ogórka, na talerz również nalewamy odrobinę sosu czosnkowego. Smacznego.

Opis

Owo danie pierwszy raz jadłam w niewielkiej kętrzyńskiej restauracji. Jest doskonałe na codzienny obiad, jak i również na romantyczną kolację przy świecach :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!