Placek owsiany z jabłkami
EkspertOdKuchni
Placek owsiany z jabłkami to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i smacznych przekąsek. Można go podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Połączenie płatków owsianych, jabłek, aromatycznego kakao i cynamonu doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, która dostarczy im wartościowych składników odżywczych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Placek owsiany z jabłkami to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i smacznych przekąsek. Można go podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Połączenie płatków owsianych, jabłek, aromatycznego kakao i cynamonu doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, która dostarczy im wartościowych składników odżywczych.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g płatki owsiane górskie
3 szt. jabłka
50 g cukier brązowy
80 mleko
50 olej
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
50 g kakao decomorreno
1 łyżecz. cynamon
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Płatki owsiane miksujemy w blenderze na drobno. W misce łączymy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól.
W drugiej misce mieszamy mleko, jajka, cukier, olej. Mieszamy mokre składniki z suchymi do połączenia się.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta kładziemy jabłka z cynamonem.
Do piekarnika nagrzanego do 180°C wkładamy placek owsiany i pieczemy ok. 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.