Placek owsiany z jabłkami
EkspertOdKuchni
Placek owsiany z jabłkami to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i smacznych przekąsek. Można go podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Połączenie płatków owsianych, jabłek, aromatycznego kakao i cynamonu doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, która dostarczy im wartościowych składników odżywczych.
0
0 / 0
Placek owsiany z jabłkami to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i smacznych przekąsek. Można go podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Połączenie płatków owsianych, jabłek, aromatycznego kakao i cynamonu doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, która dostarczy im wartościowych składników odżywczych.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g płatki owsiane górskie
3 szt. jabłka
50 g cukier brązowy
80 mleko
50 olej
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
50 g kakao decomorreno
1 łyżecz. cynamon
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Płatki owsiane miksujemy w blenderze na drobno. W misce łączymy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól.
W drugiej misce mieszamy mleko, jajka, cukier, olej. Mieszamy mokre składniki z suchymi do połączenia się.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta kładziemy jabłka z cynamonem.
Do piekarnika nagrzanego do 180°C wkładamy placek owsiany i pieczemy ok. 30 minut.