Placek owsiany z jabłkami

EkspertOdKuchni
Placek owsiany z jabłkami

0

0 / 0

Placek owsiany z jabłkami to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i smacznych przekąsek. Można go podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Połączenie płatków owsianych, jabłek, aromatycznego kakao i cynamonu doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, która dostarczy im wartościowych składników odżywczych.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g płatki owsiane górskie

3 szt. jabłka

50 g cukier brązowy

80 mleko

50 olej

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

50 g kakao decomorreno

1 łyżecz. cynamon

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Płatki owsiane miksujemy w blenderze na drobno. W misce łączymy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól.

2

W drugiej misce mieszamy mleko, jajka, cukier, olej. Mieszamy mokre składniki z suchymi do połączenia się.

3

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cynamon i mieszamy.

4

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta kładziemy jabłka z cynamonem.

5

Do piekarnika nagrzanego do 180°C wkładamy placek owsiany i pieczemy ok. 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły