Placek makowo-jabłkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Placek makowo-jabłkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976073011.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto
0
0 / 0
Pyszne ciasto
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
250 masło
400 marmolada
0.25 łyżecz. sól
30 g drożdże
450 g masa makowa
3 szkl. mąka krupczatka lubella
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka cukier
3 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
1
Masło i mąkę posiekać, dodać drożdże rozrobione w śmietanie. Następnie dołożyć cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i włożyć na noc do lodówki. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć dno blaszki. Drugą rozwałkować na wysokość 0,5 cm i wyciąć drobne ciasteczka. Masę makową wymieszać z jabłkami i wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta. Na masie makowej ułożyć ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190 stopni około 45 minut.