Placek makowo-jabłkowy

m7
Placek makowo-jabłkowy

0

0 / 0

Pyszne ciasto

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 masło

400 marmolada

0.25 łyżecz. sól

30 g drożdże

450 g masa makowa

3 szkl. mąka krupczatka lubella

3 szt. żółtko jaja kurzego

4 łyżka cukier

3 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Masło i mąkę posiekać, dodać drożdże rozrobione w śmietanie. Następnie dołożyć cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i włożyć na noc do lodówki. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć dno blaszki. Drugą rozwałkować na wysokość 0,5 cm i wyciąć drobne ciasteczka. Masę makową wymieszać z jabłkami i wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta. Na masie makowej ułożyć ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190 stopni około 45 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

600

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły