Pizzowe LOVE
mala4667
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2530
kcal
Białka
147
gram
Węglowodany
246
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g mąka lubella puszysta tortowa
150 ciepła woda
25 g świeże drożdże
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
1 łyżka olej
200 ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
3 łyżecz. oregano
10 plaster szynka
8 plaster kiełbasa śląska
2 szt. cebula biała
5 szt. pieczarki
1 kostka ser żółty
1 pęcz. rukola
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, następnie dodajemy do nich cukier oraz 3 łyżki mąki. Odstawiamy odczyn do wyrośnięcia na około 15 minut.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy z solą i robimy na środku dołek tak, aby wyrośnięty odczyn tam wlać.
Wlewamy odczyn i pozostałą ciepłą wodę, a następnie dodajemy olej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Wyrabiać ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do rąk i stanie się elastyczne. Kiedy już ciasto będzie wyrobione przykryć miskę ściereczką i odczekać około 1h tak, aby wyrosło.
Kiedy ciasto wyrośnie ugnieść go jeszcze raz. Podzielić na 2 porcje i rozwałkowywać na cienkie płaski. Jeśli ciasto z wałkiem nie chce współpracować można na delikatnie posmarowanej blasze z pieca rozciągać ciasto.
Kiedy już będzie rozwałkowane lub rozciągnięte ciasto smarujemy ketchupem Kotlin. Ilość ketchupu zależy od upodobań osoby robiącej pizze :)
Następnie posypujemy oregano i układamy składniki również według upodobań. U mnie to szynka, kiełbasa śląska, pieczarki, cebula, ser żółty, a po upieczeniu rukola.
W czasie kiedy nakładamy składniki włączamy piec tak, aby się nagrzał do 250 stopni. Następnie wkładamy pizzę na 10-15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2530
kcal
Białka
147
gram
Węglowodany
246
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.