Pizzowe LOVE

mala4667
Pizzowe LOVE

0

0 / 0

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g mąka lubella puszysta tortowa

150 ciepła woda

25 g świeże drożdże

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka cukier

1 łyżka olej

200 ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

3 łyżeczka oregano

10 plast. szynka

8 plast. kiełbasa śląska

2 szt. cebula biała

5 szt. pieczarki

1 kost. ser żółty

1 pęcz. rukola

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, następnie dodajemy do nich cukier oraz 3 łyżki mąki. Odstawiamy odczyn do wyrośnięcia na około 15 minut.

2

Pozostałą mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy z solą i robimy na środku dołek tak, aby wyrośnięty odczyn tam wlać.

3

Wlewamy odczyn i pozostałą ciepłą wodę, a następnie dodajemy olej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.

4

Wyrabiać ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do rąk i stanie się elastyczne. Kiedy już ciasto będzie wyrobione przykryć miskę ściereczką i odczekać około 1h tak, aby wyrosło.

5

Kiedy ciasto wyrośnie ugnieść go jeszcze raz. Podzielić na 2 porcje i rozwałkowywać na cienkie płaski. Jeśli ciasto z wałkiem nie chce współpracować można na delikatnie posmarowanej blasze z pieca rozciągać ciasto.

6

Kiedy już będzie rozwałkowane lub rozciągnięte ciasto smarujemy ketchupem Kotlin. Ilość ketchupu zależy od upodobań osoby robiącej pizze :)

7

Następnie posypujemy oregano i układamy składniki również według upodobań. U mnie to szynka, kiełbasa śląska, pieczarki, cebula, ser żółty, a po upieczeniu rukola.

8

W czasie kiedy nakładamy składniki włączamy piec tak, aby się nagrzał do 250 stopni. Następnie wkładamy pizzę na 10-15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły