Pizzerinki z sosem pomidorowym

maspexdigital
Pizzerinki z sosem pomidorowym

0

1 / 1

Zagnieć ciasto, poczekaj aż wyrośnie, uformuj kulki, nałóż pomidorowy sos, upiecz i gotowe! Brzmi prosto? Taki właśnie jest nasz przepis na pyszne pizzerinki – możliwy do wykonania nawet dla dzieci. Nie trzeba wielu składników, aby skomponować rewelacyjną przekąskę.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka lubella pełne ziarno

1 szkl. ciepła woda

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżecz. cukier

2 łyżecz. sól

25 g drożdże świeże

2 szczyp. sól, pieprz

100 g pomidory krojone łowicz

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, oliwę. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

2

Gdy wyrośnie krótko zagniatamy, dzielimy na kulki wielkości pięści i formujemy pizzerinki.

3

Do garnka przekładamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.

4

Po tym czasie sos blendujemy i nakładamy na nasze pizzerinki. Pieczemy ok.15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

330

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły