Pizza z zielonymi warzywami
kontakt_1
Pizza z zielonymi warzywami, czyli połączenie włoskiej receptury ze świeżymi i orzeźwiającymi dodatkami. Przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie apetyczne kompozycje smakowe i domowe wypieki. Pizza z cukinią, zieloną papryką, rukolą i ogórkiem zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale i wymagającym mięsożercom.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2690
kcal
Białka
122
gram
Węglowodany
387
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza z zielonymi warzywami, czyli połączenie włoskiej receptury ze świeżymi i orzeźwiającymi dodatkami. Przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie apetyczne kompozycje smakowe i domowe wypieki. Pizza z cukinią, zieloną papryką, rukolą i ogórkiem zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale i wymagającym mięsożercom.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
450 g mąka pszenna
25 g świeże drożdże
1 łyżecz. cukier
250 ciepła woda
30 g oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
70 g cebula
400 g pomidory krojone łowicz
10 g oregano
10 g bazylia suszona
1 szczyp. sól
200 g ser mozzarella
1 szt. zielona papryka
1 szt. cukinia
1 szt. ogórek zielony
Przygotowanie
Robimy zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru oraz ciepłej wody.
Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, oliwę oraz sól i wyrabiamy do moment uzyskania jednolitej konsystencji zwartego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie wykonujemy sos pomidorowy. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wraz z oliwą i solą dusimy na małym ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory wraz z bazylią i oregano. Gotujemy do momentu odparowania wody z pomidorów.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie rozsmarowujemy na całym cieście nasz sos pomidorowy i układamy cukinię i paprykę, całość posypujemy mozzarellą.
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20-25 min.
Upieczoną pizzę dekorujemy świeżą rukolą i ogórkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2690
kcal
Białka
122
gram
Węglowodany
387
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.