Pizza z zielonymi warzywami

kontakt_1
Pizza z zielonymi warzywami

0

0 / 0

Pizza z zielonymi warzywami, czyli połączenie włoskiej receptury ze świeżymi i orzeźwiającymi dodatkami. Przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie apetyczne kompozycje smakowe i domowe wypieki. Pizza z cukinią, zieloną papryką, rukolą i ogórkiem zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale i wymagającym mięsożercom.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

450 g mąka pszenna

25 g świeże drożdże

1 łyżecz. cukier

250 ciepła woda

30 g oliwa z oliwek

1 łyżecz. sól

70 g cebula

400 g pomidory krojone łowicz

10 g oregano

10 g bazylia suszona

1 szczyp. sól

200 g ser mozzarella

1 szt. zielona papryka

1 szt. cukinia

1 szt. ogórek zielony

Przygotowanie


1

Robimy zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru oraz ciepłej wody.

2

Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, oliwę oraz sól i wyrabiamy do moment uzyskania jednolitej konsystencji zwartego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

3

W tym czasie wykonujemy sos pomidorowy. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wraz z oliwą i solą dusimy na małym ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory wraz z bazylią i oregano. Gotujemy do momentu odparowania wody z pomidorów.

4

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie rozsmarowujemy na całym cieście nasz sos pomidorowy i układamy cukinię i paprykę, całość posypujemy mozzarellą.

5

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20-25 min.

6

Upieczoną pizzę dekorujemy świeżą rukolą i ogórkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2690

kcal

Białka

122

gram

Węglowodany

387

gram

Tłuszcze

70

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły