Pizza z wędzonym łososiem i tuńczykiem

MartaGrduszak
Pizza z wędzonym łososiem i tuńczykiem

0

0 / 0

Zdrowa wersja pizzy z mąki pełnoziarnistej w kształcie serca. Idealna dla Ukochanej osoby :)

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

0.75 szkl. woda

30 g drożdże

2 łyżeczka sól

1 łyżeczka ksylitol

1 łyżka oliwa z oliwek

125 g łosoś wędzony

1 pusz. tuńczyk w sosie własnym

250 g szpinak mrożony

0.50 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula biała

3 łyżka nasiona słonecznika

120 g ser camembert

1 szcz. pieprz

1 szcz. czosnek mielony

1 szt. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Mąkę mieszamy z solą. Ciepłą wodę rozdzielamy na 2 szklanki. W jednej szklance w wodzie rozpuszczamy drożdże, ksylitol i odczekujemy około 10 minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Dodajemy powoli resztę wody w zależności jak ciasto się klei ( ja zużyłam 3/4 szklanki). Odstawiamy na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy ketchupem lub przecierem pomidorowym.

2

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z tuńczykiem i szpinakiem. Całość przyprawiamy do smaku. Układamy farsz na pizzy. Następnie pizze posypujemy pokrojonym w kawałki łososiem wędzonym, serem camembert i ziarenkami słonecznika. Pizze pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły