Pizza z wędzonym łososiem i tuńczykiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MartaGrduszak
![Pizza z wędzonym łososiem i tuńczykiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977523388.jpeg&w=3840&q=75)
Zdrowa wersja pizzy z mąki pełnoziarnistej w kształcie serca. Idealna dla Ukochanej osoby :)
1
0 / 0
Zdrowa wersja pizzy z mąki pełnoziarnistej w kształcie serca. Idealna dla Ukochanej osoby :)
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
0.75 szkl. woda
30 g drożdże
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. ksylitol
1 łyżka oliwa z oliwek
125 g łosoś wędzony
1 puszka tuńczyk w sosie własnym
250 g szpinak mrożony
0.50 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula biała
3 łyżka nasiona słonecznika
120 g ser camembert
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. czosnek mielony
1 szt. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z solą. Ciepłą wodę rozdzielamy na 2 szklanki. W jednej szklance w wodzie rozpuszczamy drożdże, ksylitol i odczekujemy około 10 minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Dodajemy powoli resztę wody w zależności jak ciasto się klei ( ja zużyłam 3/4 szklanki). Odstawiamy na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy ketchupem lub przecierem pomidorowym.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z tuńczykiem i szpinakiem. Całość przyprawiamy do smaku. Układamy farsz na pizzy. Następnie pizze posypujemy pokrojonym w kawałki łososiem wędzonym, serem camembert i ziarenkami słonecznika. Pizze pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.