Pizza z tortilli na patelni

Łowicz
Pizza z tortilli na patelni

2

0 / 0

Pizza z tortilli na patelni to szybka i smaczna alternatywa dla klasycznej pizzy. Połączenie placka tortilli z sosem pomidorowym, prosciutto, oliwkami, mozzarellą, parmezanem i szczypiorkiem doskonale sprawdzi się na obiad, jak i przekąskę na imprezach.

8

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. tortilla kukurydziana

1 szt. sos pomidorowy łowicz

1 opak. prosciutto cotto

3 łyżka oliwki zielone

2 opak. mozzarella

100 g parmezan

1 szt. szczypiorek do posypania

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Tortillę kukurydzianą smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch kładziemy mozzarellę pokrojoną na plastry, kawałki prosciutto i pokrojone na pół oliwki. Całość posypujemy parmezanem.

2

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i ustawiamy palnik na mały ogień.

3

Na patelni kładziemy pizzę i przykrywamy ją pokrywką.

4

Pizzę z tortilli podsmażamy, co chwilę mieszając patelnią, aż sery się rozpuszczą.

5

Gdy tortilla jest chrupiąca, ściągamy ją z patelni i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

608

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły