Pizza z serka wiejskiego
Kotlin
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to wyjątkowo smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej pizzy z mąki. To świetne źródło białka, dzięki czemu będzie doskonałym wyborem dla osób, które dbają o linię i szukają zdrowszych zamienników ulubionych dań. Połączenie chrupiącego spodu z mozzarellą, kiełbasą pepperoni, bazylią i parmezanem świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i kolację lub różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
911
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to wyjątkowo smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej pizzy z mąki. To świetne źródło białka, dzięki czemu będzie doskonałym wyborem dla osób, które dbają o linię i szukają zdrowszych zamienników ulubionych dań. Połączenie chrupiącego spodu z mozzarellą, kiełbasą pepperoni, bazylią i parmezanem świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i kolację lub różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Życzymy smacznego!
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g serek wiejski
4 łyżka mąka pszenna
1 szt. jajko
40 g kiełbasa pepperoni
1 szt. mozzarella kulka
2 łyżka pikantny ketchup z pomidorami malinowymi kotlin
0.50 łyżecz. oregano suszone
8 szt. listki bazylii
30 g parmezan
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W misce wymieszać widelcem odsączony serek wiejski, jajko, mąkę, oregano i odrobinę soli.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć masę i rozprowadzić, tworząc okrąg o średnicy około 30 cm.
Wstawić spód do pieca na 15-20 minut, aż się przyrumieni i odklei od papieru.
Podpieczony spód posmarować ketchupem. Na wierzch położyć kawałki mozzarelli oraz pepperoni. Wstawić do pieca na kolejne 7-8 minut, aż ser się zarumieni.
Po upieczeniu położyć kilka liści bazylii i posypać tartym parmezanem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
911
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.