Pizza z rucolą i szynką prosciutto cotto
maspexdigital
Wspaniały przepis na pizzę z szynką prosciutto cotto i passatą pomidorową! Receptura przygotowana przez Mateusza z MasterChef Junior.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
809
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 6
Wspaniały przepis na pizzę z szynką prosciutto cotto i passatą pomidorową! Receptura przygotowana przez Mateusza z MasterChef Junior.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szkl. lubella mąka poznańska
15 g świeże drożdże
1 szkl. ciepła woda
1 łyżka sól
3 łyżecz. oliwa z oliwek
2 g cukier
400 g passata pomidorowa łowicz
4 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. ocet balsamiczny
2 szczyp. sól, pieprz
50 g rukola
1 szt. serek mascarpone
10 dag. prosciutto cotto
Przygotowanie
Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem w wysokiej misce, dodać 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmieszać, dodać część mąki i odstawić na 0,5 h w ciepłe miejsce. Resztę mąki wsypać do misy miksera, dodać sól oliwę. Dolewać powoli zaczyn wraz z wodą podczas mieszania mikserem z końcówką w kształcie haka.
Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce miejsce aż potroi swoją objętość.
Sos: wszystkie składniki razem zmiksować - passata, 4 ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, 2 łyżki oliwy, łyżeczka octu balsamicznego oraz sól i pieprz.
Pizza: Pizzę piec z sosem oraz mozzarellą. Następnie (po upieczeniu) dodać prosciutto cotto, rukolę i mascarpone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
809
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.