Pizza z rukolą i szynką prosciutto cotto

Lubella

Pizza z rukolą i szynką prosciutto cotto to świetna alternatywa dla klasycznych wersji z salami czy pepperoni. Prosciutto cotto to delikatna, gotowana szynka wieprzowa, ceniona we włoskiej kuchni za swój łagodny smak i miękką konsystencję. Dzięki niej pizza staje się lżejsza, a jednocześnie wciąż sycąca. Świeża rukola dodaje lekko pikantnej nuty i świeżości, co świetnie przełamuje smak sera i sosu pomidorowego. To danie sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na spotkanie ze znajomymi – jest efektowne, a jednocześnie proste do zrobienia w domu. Najlepiej smakuje podana od razu po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
809
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 6
Pizza z rukolą i szynką prosciutto cotto to świetna alternatywa dla klasycznych wersji z salami czy pepperoni. Prosciutto cotto to delikatna, gotowana szynka wieprzowa, ceniona we włoskiej kuchni za swój łagodny smak i miękką konsystencję. Dzięki niej pizza staje się lżejsza, a jednocześnie wciąż sycąca. Świeża rukola dodaje lekko pikantnej nuty i świeżości, co świetnie przełamuje smak sera i sosu pomidorowego. To danie sprawdzi się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na spotkanie ze znajomymi – jest efektowne, a jednocześnie proste do zrobienia w domu. Najlepiej smakuje podana od razu po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem oliwy z oliwek.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
150 ml letnia woda
7 g drożdże suche
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
2 łyżka oliwa z oliwek
Sos
200 g passata pomidorowa łowicz
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. oregano suszone
Dodatki
150 g mozzarella kulka
80 g prosciutto cotto
20 g rukola
Przygotowanie
Drożdże wymieszaj z wodą i cukrem, odstaw na 10 minut.
Dodaj mąkę, sól i oliwę, zagnieć elastyczne ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na oliwie podsmaż przeciśnięty czosnek, dodaj passatę.
Dopraw solą, pieprzem i oregano, gotuj 10 minut na małym ogniu.
Rozgrzej piekarnik do 250°C (lub maksymalnej temperatury).
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp mozzarellą.
Piecz 7–10 minut, aż ser się roztopi, a brzegi będą złociste.
Na upieczoną pizzę połóż plastry prosciutto cotto.
Posyp świeżą rukolą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
809
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.