Pizza z rucolą i szynką prosciutto cotto

maspexdigital
Pizza z rucolą i szynką prosciutto cotto

0

3.5 / 6

Wspaniały przepis na pizzę z szynką prosciutto cotto i passatą pomidorową! Receptura przygotowana przez Mateusza z MasterChef Junior.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szkl. lubella mąka poznańska

15 g świeże drożdże

1 szkl. ciepła woda

1 łyżka sól

3 łyżeczka oliwa z oliwek

2 g cukier

400 g passata pomidorowa łowicz

4 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka ocet balsamiczny

2 szcz. sól, pieprz

50 g rukola

1 szt. serek mascarpone

10 dek. prosciutto cotto

Przygotowanie


1

Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem w wysokiej misce, dodać 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmieszać, dodać część mąki i odstawić na 0,5 h w ciepłe miejsce. Resztę mąki wsypać do misy miksera, dodać sól oliwę. Dolewać powoli zaczyn wraz z wodą podczas mieszania mikserem z końcówką w kształcie haka.

2

Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce miejsce aż potroi swoją objętość.

3

Sos: wszystkie składniki razem zmiksować - passata, 4 ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, 2 łyżki oliwy, łyżeczka octu balsamicznego oraz sól i pieprz.

4

Pizza: Pizzę piec z sosem oraz mozzarellą. Następnie (po upieczeniu) dodać prosciutto cotto, rukolę i mascarpone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły