Pizza z kaparami, szynką i papryką

m7
Pizza z kaparami, szynką i papryką

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis na szybką pizzę z dodatkiem mozzarelli

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól

1 szczyp. oregano

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. sól, pieprz

1 szkl. woda

4 szt. pomidor

1 szt. papryka zielona

2 szt. mozzarella

2 szt. kapary

4 łyżka oliwa z oliwek

4 łyżka przecier pomidorowy łowicz

4 łyżka oliwa z oliwek

45 dag. mąka pszenna tortowa

5 dag. drożdże

10 dag. szynka wędzona

10 dag. oliwki czarne

Przygotowanie


Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, rozpuścić w połowie szklanki letniej wody.

W mące zrobić niewielkie zagłębienie i wlać rozpuszczone drożdże.

Dokładnie wymieszać widelcem, dodać szczyptę soli, resztę wody i oliwę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na 4 równe części, rozwałkować placki na grubość ok.5mm.

Środek placków posmarować przecierem pomidorowy pozostawiając wolny brzeg.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski.

Placki obłożyć plasterkami pomidorów, szynki i mozzarelli.

Wierzch posypać paseczkami papryki, oliwkami, kaparami.

Oprószyć oregano i bazylią. Skropić oliwą.

Piec 30 minut w temp. 180C.

Smacznego!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

841

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły