Pizza z pomidorami i mozzarellą
m7
Przepis na szybką pizzę z dodatkiem mozzarelli
Wartości odżywcze na porcję
Energia
841
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na szybką pizzę z dodatkiem mozzarelli
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
1 szczyp. oregano
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. woda
4 szt. pomidor
1 szt. papryka zielona
2 szt. mozzarella
2 szt. kapary
4 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka przecier pomidorowy łowicz
4 łyżka oliwa z oliwek
45 dag. mąka pszenna tortowa
5 dag. drożdże
10 dag. szynka wędzona
10 dag. oliwki czarne
Przygotowanie
Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, rozpuścić w połowie szklanki letniej wody.
W mące zrobić niewielkie zagłębienie i wlać rozpuszczone drożdże.
Dokładnie wymieszać widelcem, dodać szczyptę soli, resztę wody i oliwę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na 4 równe części, rozwałkować placki na grubość ok.5mm.
Środek placków posmarować przecierem pomidorowy pozostawiając wolny brzeg.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski.
Placki obłożyć plasterkami pomidorów, szynki i mozzarelli.
Wierzch posypać paseczkami papryki, oliwkami, kaparami.
Oprószyć oregano i bazylią. Skropić oliwą.
Piec 30 minut w temp. 180C.
Smacznego!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
841
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.