Pizza z pieczarkami i szynką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pizza z pieczarkami i szynką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8421-1702058051119.jpeg&w=3840&q=75)
Piza uwielbiam ją .
0
4.5 / 4
Piza uwielbiam ją .
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa
150 g mleko uht 3,2%
300 g szynka wiejska
100 g keczup
5 szt. pieczarki
1 szt. przyprawa do pizzy
3 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże pokrusz, zalej 150 ml letniej wody i odstaw, by napęczniały (ok. 5 minut). Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, wlej drożdże, dodaj łyżkę oliwy, sól i cukier. Wszystkie składniki wyrabiaj przez 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto, dodając -jeśli trzeba -mąkę. Z ciasta uformować kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 260°C. Przygotuj nadzienie: pieczarki umyj, pokrój w talarki. Ser zetrzyj na wiórki, szynkę w plasterki,
Ciasto uformować w płaski, cienki placek, rozłóż go na blasze posypanej mąką posmaruj przecierem pomidorowym i posyp przyprawa do pizzy. Na cieście ułóż pieczarki, szynkę, pokrojone , ser posyp jak już będzie prawie upieczona