Pizza z ogórkami
Tiktok
Pizza z ogórkami konserwowymi Krakus to nietypowe, ale niezwykle intrygujące połączenie smaków. Kwasowość i chrupkość ogórków idealnie kontrastują z kremowym sosem oraz aromatycznym koperkiem, tworząc oryginalną wariację na temat tradycyjnej pizzy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza z ogórkami konserwowymi Krakus to nietypowe, ale niezwykle intrygujące połączenie smaków. Kwasowość i chrupkość ogórków idealnie kontrastują z kremowym sosem oraz aromatycznym koperkiem, tworząc oryginalną wariację na temat tradycyjnej pizzy.
13
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g mąka pszenna
5 g drożdże suche
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
125 ml letnia woda
1 łyżka oliwa z oliwek
150 ml śmietana 18%
2 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. koperek
20 ml woda po ogórkach
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
100 g ser mozzarella
4 szt. ogórki konserwowe krakus
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodaj wodę i oliwę.
Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
Przygotuj sos. Do miski dodaj śmietanę, czosnek, wodę po ogórkach i koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta uformuj pizze.
Na pizzy połóż sos, posyp serem mozzarella i koperkiem.
Upiecz pizze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez około 10-15 minut.
Na upieczoną pizzę połóż pokrojone ogórki Krakus i jeszcze więcej koperku.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.