Pizza z kapustą i salami

monikap
Pizza z kapustą i salami

0

0 / 0

Przepis na taką pizzę znalazłam w gazecie i mimo tego, że pizza to typowo włoskie danie i kapusta kiszona na początku za bardzo mi do niej nie pasowała choć kapustę bardzo lubię to postanowiłam go wypróbować Takiego połączenia jeszcze nie jadłam i jak na pierwszy raz mnie bardzo smakowała kapusty kiszonej nawet bardzo nie czuć. To taka wersja pizzy wiejskiej tyle, że z dodatkiem kapusty:) Przepis na ciasto podaję taki, z którego ja zawsze robię ciasto i mi smakuje ale oczywiście jak ktoś ma swój sprawdzony to jak najbardziej można robić z innego. A żeby było już całkiem szybko to można kupić gotowy spód do pizzy. Z tej ilości, którą ja podaję, wychodzą dwie porcje pizzy. Co do kapusty to jeśli jest bardzo kwaśna ja wrzucam ja na minute do wrzątku żeby miała łagodniejszy smak. Kapusty nie trzeba dużo solić bo samo salami jest już bardzo słone. Moja pizza na zdjęciu jest troszeczkę przypalona to efekt zagadania jak będę jeszcze robić dodam następne:)

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

120 śmietanka kremowa 30%

120 śmietana

1 szcz. tymianek

1 szcz. oregano

1 szcz. papryka czerwona słodka

1 szcz. papryka ostra

1 szcz. bazylia

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka sól

30 g drożdże

0.75 szkl. woda

1 szt. cebula

2 szt. papryka czerwona

2 łyżka oliwa

1 łyżka olej

50 dek. mąka pszenna tortowa

60 dek. kapusta kiszona

20 dek. boczek

20 dek. salami

0.50 łyżeczka cukier

Przygotowanie


1

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, dodać ok. 4 łyżek mąki, lekko przemieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny aż ciasto trochę wyrośnie. Do drożdży wsypać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto , dolać oliwę jeśli będzie za twarde, dolać więcej wody, wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia.

2

Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać pizzę, piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C.

3

Cebulę obrać, posiekać, boczek pokroić w plasterki, paprykę umyć, oczyścić, pokroić w nieduże paseczki, na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kapustę przyprawić do smaku.

4

Śmietanę wymieszać z ziołami Spód pizzy posmarować śmietaną z ziołami, ułożyć boczek, salami, paprykę i kapustę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły