Pizza z kapustą i salami
monikap
Przepis na taką pizzę znalazłam w gazecie i mimo tego, że pizza to typowo włoskie danie i kapusta kiszona na początku za bardzo mi do niej nie pasowała choć kapustę bardzo lubię to postanowiłam go wypróbować Takiego połączenia jeszcze nie jadłam i jak na pierwszy raz mnie bardzo smakowała kapusty kiszonej nawet bardzo nie czuć. To taka wersja pizzy wiejskiej tyle, że z dodatkiem kapusty:) Przepis na ciasto podaję taki, z którego ja zawsze robię ciasto i mi smakuje ale oczywiście jak ktoś ma swój sprawdzony to jak najbardziej można robić z innego. A żeby było już całkiem szybko to można kupić gotowy spód do pizzy. Z tej ilości, którą ja podaję, wychodzą dwie porcje pizzy. Co do kapusty to jeśli jest bardzo kwaśna ja wrzucam ja na minute do wrzątku żeby miała łagodniejszy smak. Kapusty nie trzeba dużo solić bo samo salami jest już bardzo słone. Moja pizza na zdjęciu jest troszeczkę przypalona to efekt zagadania jak będę jeszcze robić dodam następne:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na taką pizzę znalazłam w gazecie i mimo tego, że pizza to typowo włoskie danie i kapusta kiszona na początku za bardzo mi do niej nie pasowała choć kapustę bardzo lubię to postanowiłam go wypróbować Takiego połączenia jeszcze nie jadłam i jak na pierwszy raz mnie bardzo smakowała kapusty kiszonej nawet bardzo nie czuć. To taka wersja pizzy wiejskiej tyle, że z dodatkiem kapusty:) Przepis na ciasto podaję taki, z którego ja zawsze robię ciasto i mi smakuje ale oczywiście jak ktoś ma swój sprawdzony to jak najbardziej można robić z innego. A żeby było już całkiem szybko to można kupić gotowy spód do pizzy. Z tej ilości, którą ja podaję, wychodzą dwie porcje pizzy. Co do kapusty to jeśli jest bardzo kwaśna ja wrzucam ja na minute do wrzątku żeby miała łagodniejszy smak. Kapusty nie trzeba dużo solić bo samo salami jest już bardzo słone. Moja pizza na zdjęciu jest troszeczkę przypalona to efekt zagadania jak będę jeszcze robić dodam następne:)
20
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
120 śmietanka kremowa 30%
120 śmietana
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. oregano
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sól
30 g drożdże
0.75 szkl. woda
1 szt. cebula
2 szt. papryka czerwona
2 łyżka oliwa
1 łyżka olej
50 dag. mąka pszenna tortowa
60 dag. kapusta kiszona
20 dag. boczek
20 dag. salami
0.50 łyżecz. cukier
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, dodać ok. 4 łyżek mąki, lekko przemieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny aż ciasto trochę wyrośnie. Do drożdży wsypać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto , dolać oliwę jeśli będzie za twarde, dolać więcej wody, wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia.
Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać pizzę, piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C.
Cebulę obrać, posiekać, boczek pokroić w plasterki, paprykę umyć, oczyścić, pokroić w nieduże paseczki, na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kapustę przyprawić do smaku.
Śmietanę wymieszać z ziołami Spód pizzy posmarować śmietaną z ziołami, ułożyć boczek, salami, paprykę i kapustę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.