0

Składniki

120 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
120 Mililitrów
śmietana
1 Szczypta
tymianek
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
papryka czerwona słodka
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Łyżeczka
sól
30 Gramów
drożdże
0.75 Szklanki
woda
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
papryka czerwona
2 Łyżki
oliwa
1 Łyżka
olej
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
60 Dekagramów
kapusta kiszona
20 Dekagramów
boczek
20 Dekagramów
Salami
0.5 Łyżeczki
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, dodać ok. 4 łyżek mąki, lekko przemieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny aż ciasto trochę wyrośnie. Do drożdży wsypać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto , dolać oliwę jeśli będzie za twarde, dolać więcej wody, wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia.
  2. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać pizzę, piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C.
  3. Cebulę obrać, posiekać, boczek pokroić w plasterki, paprykę umyć, oczyścić, pokroić w nieduże paseczki, na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kapustę przyprawić do smaku.
  4. Śmietanę wymieszać z ziołami Spód pizzy posmarować śmietaną z ziołami, ułożyć boczek, salami, paprykę i kapustę.

Opis

Przepis na taką pizzę znalazłam w gazecie i mimo tego, że pizza to typowo włoskie danie i kapusta kiszona na początku za bardzo mi do niej nie pasowała choć kapustę bardzo lubię to postanowiłam go wypróbować Takiego połączenia jeszcze nie jadłam i jak na pierwszy raz mnie bardzo smakowała kapusty kiszonej nawet bardzo nie czuć. To taka wersja pizzy wiejskiej tyle, że z dodatkiem kapusty:) Przepis na ciasto podaję taki, z którego ja zawsze robię ciasto i mi smakuje ale oczywiście jak ktoś ma swój sprawdzony to jak najbardziej można robić z innego. A żeby było już całkiem szybko to można kupić gotowy spód do pizzy. Z tej ilości, którą ja podaję, wychodzą dwie porcje pizzy. Co do kapusty to jeśli jest bardzo kwaśna ja wrzucam ja na minute do wrzątku żeby miała łagodniejszy smak. Kapusty nie trzeba dużo solić bo samo salami jest już bardzo słone. Moja pizza na zdjęciu jest troszeczkę przypalona to efekt zagadania jak będę jeszcze robić dodam następne:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!