Pizza z kalafiora

Łowicz
Pizza z kalafiora

0

0 / 0

Pizza z kalafiora to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Idealnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej. Połączenie chrupiącego spodu z aromatycznym sosem pomidorowym, delikatną mozzarellą i chorizo z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków. To doskonały wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację lub przystawkę na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia i uroczystości. Życzymy smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g kalafior

50 g parmezan

1 szt. mozzarella kulka

50 g chorizo

1 łyżka oliwa

6 szt. listki bazylii

200 g przecier pomidorowy łowicz

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. oregano

1 szt. jajko

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kalafior umyj i podziel na różyczki. Wsadź do misy malaksera i pulsacyjnie zmiel na kształt sypkiego ryżu.

2

Rozgrzej dużą patelnię i co chwilę mieszając, smaż kalafior około 10 minut, aż odparuje z niego woda.

3

W misce wymieszaj kalafior z jajkiem, startym parmezanem, szczyptą soli oraz 1/2 łyżeczki oregano.

4

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj olejem.

5

Wyłóż masę z kalafiora, formując okrąg o średnicy ok. 30 cm i 1 cm grubości. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż się zarumieni.

6

W rondelku na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przecier pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki oregano. Gotuj ok. 10-15, aż zgęstnieje. Dopraw pieprzem i solą.

7

Podpieczony spód pizzy posmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch połóż poszarpaną mozzarellę oraz chorizo.

8

Gotową pizzę polej oliwą z oliwek i udekoruj liśćmi bazylii.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły