Pizza z kalafiora
Łowicz
Pizza z kalafiora to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Idealnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej. Połączenie chrupiącego spodu z aromatycznym sosem pomidorowym, delikatną mozzarellą i chorizo z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków. To doskonały wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację lub przystawkę na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia i uroczystości. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1185
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza z kalafiora to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Idealnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej. Połączenie chrupiącego spodu z aromatycznym sosem pomidorowym, delikatną mozzarellą i chorizo z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków. To doskonały wybór zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację lub przystawkę na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia i uroczystości. Życzymy smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g kalafior
50 g parmezan
1 szt. mozzarella kulka
50 g chorizo
1 łyżka oliwa
6 szt. listki bazylii
200 g przecier pomidorowy łowicz
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. oregano
1 szt. jajko
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Wsadź do misy malaksera i pulsacyjnie zmiel na kształt sypkiego ryżu.
Rozgrzej dużą patelnię i co chwilę mieszając, smaż kalafior około 10 minut, aż odparuje z niego woda.
W misce wymieszaj kalafior z jajkiem, startym parmezanem, szczyptą soli oraz 1/2 łyżeczki oregano.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj olejem.
Wyłóż masę z kalafiora, formując okrąg o średnicy ok. 30 cm i 1 cm grubości. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż się zarumieni.
W rondelku na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przecier pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki oregano. Gotuj ok. 10-15, aż zgęstnieje. Dopraw pieprzem i solą.
Podpieczony spód pizzy posmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch połóż poszarpaną mozzarellę oraz chorizo.
Gotową pizzę polej oliwą z oliwek i udekoruj liśćmi bazylii.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1185
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.