Pizza z gruszką i gorgonzolą

EkspertOdKuchni
Pizza z gruszką i gorgonzolą

0

5 / 1

Pizza z gruszką i gorgonzolą to wyjątkowo smaczna propozycja, która łączy w sobie słodką nutę soczystej gruszki oraz wyrazisty, pikantny smak sera gorgonzola. Na chrupiącym spodzie włoskiego ciasta, znajdziesz także rozpływającą się, kremową mozzarellę i dodatek wytrawnych winogron. Całość dopełniają miód oraz świeżo mielony pieprz. Jeżeli cenisz sobie wyraziste i kremowe smaki, ten wypiek z pewnością przypadnie Ci do gustu!

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g lubella mąka poznańska

1 łyżeczka sól

250 woda

15 g świeże drożdże

1 łyżeczka oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukier

1 szt. gruszka

100 g ser gorgonzola

100 śmietanka kremowa 30%

2 szt. kulka mozarelli

10 szt. winogrona ciemne

2 łyżka miód

1 szcz. pieprz świeżo mielony

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.

2

Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.

3

Gdy drożdże się aktywują (pojawi się piana na powierzchni) wlewamy je wraz z wodą do mąki i wyrabiamy ciasto — ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Ciasto wyrabiamy ok. 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.

4

Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i odstawiamy na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na pół i formujemy dwie gładkie kule. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.

5

Rozgrzewamy piekarnik góra/dół na maksymalną temperaturę, bez termoobiegu.

6

Przekładamy ciasto na wysypany mąką na blat kuchenny. Zaczynamy formować pizzę, wyciskając palcami ciasto w stronę brzegów i rozciągając ciasto na blacie, formując przy tym okrąg.

7

Mozzarellę szarpiemy lub kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na pizzy. Następnie polewamy śmietanką, rozkładamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy pieprzem do smaku.

8

Pieczemy w piekarniku, aż ciasto będzie miało ładny złoto-brązowy kolor, a sery się rozpuszczą. Gotową pizzę polewamy oliwą, miodem i dekorujemy winogronami pokrojonymi na połówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły