Pizza z gruszką i gorgonzolą
EkspertOdKuchni
Pizza z gruszką i gorgonzolą to wyjątkowo smaczna propozycja, która łączy w sobie słodką nutę soczystej gruszki oraz wyrazisty, pikantny smak sera gorgonzola. Na chrupiącym spodzie włoskiego ciasta, znajdziesz także rozpływającą się, kremową mozzarellę i dodatek wytrawnych winogron. Całość dopełniają miód oraz świeżo mielony pieprz. Jeżeli cenisz sobie wyraziste i kremowe smaki, ten wypiek z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3055
kcal
Białka
141
gram
Węglowodany
359
gram
Tłuszcze
113
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pizza z gruszką i gorgonzolą to wyjątkowo smaczna propozycja, która łączy w sobie słodką nutę soczystej gruszki oraz wyrazisty, pikantny smak sera gorgonzola. Na chrupiącym spodzie włoskiego ciasta, znajdziesz także rozpływającą się, kremową mozzarellę i dodatek wytrawnych winogron. Całość dopełniają miód oraz świeżo mielony pieprz. Jeżeli cenisz sobie wyraziste i kremowe smaki, ten wypiek z pewnością przypadnie Ci do gustu!
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g lubella mąka poznańska
1 łyżecz. sól
250 woda
15 g świeże drożdże
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. cukier
1 szt. gruszka
100 g ser gorgonzola
100 śmietanka kremowa 30%
2 szt. kulka mozarelli
10 szt. winogrona ciemne
2 łyżka miód
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.
Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.
Gdy drożdże się aktywują (pojawi się piana na powierzchni) wlewamy je wraz z wodą do mąki i wyrabiamy ciasto — ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Ciasto wyrabiamy ok. 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.
Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i odstawiamy na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na pół i formujemy dwie gładkie kule. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Rozgrzewamy piekarnik góra/dół na maksymalną temperaturę, bez termoobiegu.
Przekładamy ciasto na wysypany mąką na blat kuchenny. Zaczynamy formować pizzę, wyciskając palcami ciasto w stronę brzegów i rozciągając ciasto na blacie, formując przy tym okrąg.
Mozzarellę szarpiemy lub kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na pizzy. Następnie polewamy śmietanką, rozkładamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Pieczemy w piekarniku, aż ciasto będzie miało ładny złoto-brązowy kolor, a sery się rozpuszczą. Gotową pizzę polewamy oliwą, miodem i dekorujemy winogronami pokrojonymi na połówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3055
kcal
Białka
141
gram
Węglowodany
359
gram
Tłuszcze
113
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.