Pizza z grilla owocowa z sosem mascarpone
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mlemmlem
![Pizza z grilla owocowa z sosem mascarpone](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973618309.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto na pizze przygotowane, rożno na grillu już rozgrzane. Ciasto sosem mascarpone posmarowane, na nim owoce poukładane. Na grillu upieczone, listkami świeżej mięty ozdobione. Pizza wiosenna owocowa, smaczna i nietypowa.
0
0 / 0
Ciasto na pizze przygotowane, rożno na grillu już rozgrzane. Ciasto sosem mascarpone posmarowane, na nim owoce poukładane. Na grillu upieczone, listkami świeżej mięty ozdobione. Pizza wiosenna owocowa, smaczna i nietypowa.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka lubella puszysta tortowa
100 ciepła woda
15 g świeże drożdże
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. żółtko
60 słodka śmietanka
2 łyżka cukier brązowy
150 g serek mascarpone
1 szt. banan
0.50 opak. konfitura z wiśni łowicz
1 szkl. tymbark ananas
2 łyżka sok z cytryny
8 szt. physalis
1 pęcz. liście mięty
Przygotowanie
Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować kamień do pieczenia. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki 1-1,5 cm. Przekładamy do płaskiego pojemniczka, zalewamy nektarem wymieszanym z sokiem z cytryny (tylko tyle, żeby przykryło banany) i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Sos: Żółtko miksujemy z cukrem i słodką śmietanką. Następnie dodajemy mascarpone. Całość ponownie miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciasto: W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto na gładką masę, tak żeby było miękkie i elastyczne, ale nie przyklejało się do rąk. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Na grillu rozgrzewamy kamień (najlepsza temp. to około 200°C - 220°C).
Z wyrośniętego ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 centymetrów i podsypujemy go mąką. Na wierzch ciasta rozprowadzamy niewielką ilość sosu, układamy banany wyciągnięte z nektaru, dodajemy wiśnie z konfitury i pokrojone na połowę physalis.
Pizzę przekładamy na gorący kamień. Dokładamy po wierzchu sos mascarpone, przykrywamy pokrywę i grillujemy ok. 20 minut. Pilnujemy temperatury i czasu, żeby ciasto od spodu nam się nie przypaliło.
Pizzę przed podaniem dodatkowo polewamy sosem i podajemy z listkami świeżej mięty.
Kategorie
Alergeny
Gluten