Pizza z grilla owocowa z sosem mascarpone
mlemmlem
Ciasto na pizze przygotowane, rożno na grillu już rozgrzane. Ciasto sosem mascarpone posmarowane, na nim owoce poukładane. Na grillu upieczone, listkami świeżej mięty ozdobione. Pizza wiosenna owocowa, smaczna i nietypowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
357
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto na pizze przygotowane, rożno na grillu już rozgrzane. Ciasto sosem mascarpone posmarowane, na nim owoce poukładane. Na grillu upieczone, listkami świeżej mięty ozdobione. Pizza wiosenna owocowa, smaczna i nietypowa.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka lubella puszysta tortowa
100 ciepła woda
15 g świeże drożdże
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. żółtko
60 słodka śmietanka
2 łyżka cukier brązowy
150 g serek mascarpone
1 szt. banan
0.50 opak. konfitura z wiśni łowicz
1 szkl. tymbark ananas
2 łyżka sok z cytryny
8 szt. physalis
1 pęcz. liście mięty
Przygotowanie
Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować kamień do pieczenia. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki 1-1,5 cm. Przekładamy do płaskiego pojemniczka, zalewamy nektarem wymieszanym z sokiem z cytryny (tylko tyle, żeby przykryło banany) i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Sos: Żółtko miksujemy z cukrem i słodką śmietanką. Następnie dodajemy mascarpone. Całość ponownie miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciasto: W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto na gładką masę, tak żeby było miękkie i elastyczne, ale nie przyklejało się do rąk. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Na grillu rozgrzewamy kamień (najlepsza temp. to około 200°C - 220°C).
Z wyrośniętego ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 centymetrów i podsypujemy go mąką. Na wierzch ciasta rozprowadzamy niewielką ilość sosu, układamy banany wyciągnięte z nektaru, dodajemy wiśnie z konfitury i pokrojone na połowę physalis.
Pizzę przekładamy na gorący kamień. Dokładamy po wierzchu sos mascarpone, przykrywamy pokrywę i grillujemy ok. 20 minut. Pilnujemy temperatury i czasu, żeby ciasto od spodu nam się nie przypaliło.
Pizzę przed podaniem dodatkowo polewamy sosem i podajemy z listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
357
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten