0

Składniki

Ciasto:

200 Gramów
1 Szczypta
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
100 Mililitrów
ciepła woda
15 Gramów
Świeże drożdże
1 Łyżeczka
cukier
0.5 Łyżeczki
sól

Sos:

1 Sztuka
Żółtko
60 Mililitrów
Słodka śmietanka
2 Łyżki
Cukier brązowy
150 Gramów
serek mascarpone

Dodatkowo:

1 Sztuka
banan
0.5 Opakowania
ingridient
Konfitura z wiśni Łowicz
1 Szklanka
ingridient
Tymbark Ananas
2 Łyżki
sok z cytryny
8 Sztuk
physalis
1 Pęczek
Liście mięty
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować kamień do pieczenia. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki 1-1,5 cm. Przekładamy do płaskiego pojemniczka, zalewamy nektarem wymieszanym z sokiem z cytryny (tylko tyle, żeby przykryło banany) i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
  2. Sos: Żółtko miksujemy z cukrem i słodką śmietanką. Następnie dodajemy mascarpone. Całość ponownie miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  3. Ciasto: W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto na gładką masę, tak żeby było miękkie i elastyczne, ale nie przyklejało się do rąk. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Na grillu rozgrzewamy kamień (najlepsza temp. to około 200°C - 220°C).
  4. Z wyrośniętego ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 centymetrów i podsypujemy go mąką. Na wierzch ciasta rozprowadzamy niewielką ilość sosu, układamy banany wyciągnięte z nektaru, dodajemy wiśnie z konfitury i pokrojone na połowę physalis.
  5. Pizzę przekładamy na gorący kamień. Dokładamy po wierzchu sos mascarpone, przykrywamy pokrywę i grillujemy ok. 20 minut. Pilnujemy temperatury i czasu, żeby ciasto od spodu nam się nie przypaliło.
  6. Pizzę przed podaniem dodatkowo polewamy sosem i podajemy z listkami świeżej mięty.

Opis

Ciasto na pizze przygotowane, rożno na grillu już rozgrzane. Ciasto sosem mascarpone posmarowane, na nim owoce poukładane. Na grillu upieczone, listkami świeżej mięty ozdobione. Pizza wiosenna owocowa, smaczna i nietypowa.

Podobne przepisy

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Kakaowe serca

Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!