Pizza z grilla owocowa z sosem mascarpone

mlemmlem
Pizza z grilla owocowa z sosem mascarpone

0

0 / 0

Ciasto na pizze przygotowane, rożno na grillu już rozgrzane. Ciasto sosem mascarpone posmarowane, na nim owoce poukładane. Na grillu upieczone, listkami świeżej mięty ozdobione. Pizza wiosenna owocowa, smaczna i nietypowa.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka lubella puszysta tortowa

100 ciepła woda

15 g świeże drożdże

1 łyżeczka cukier

0.50 łyżeczka sól

1 szcz. mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. żółtko

60 słodka śmietanka

2 łyżka cukier brązowy

150 g serek mascarpone

1 szt. banan

0.50 opak. konfitura z wiśni łowicz

1 szkl. tymbark ananas

2 łyżka sok z cytryny

8 szt. physalis

1 pęcz. liście mięty

Przygotowanie


1

Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować kamień do pieczenia. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki 1-1,5 cm. Przekładamy do płaskiego pojemniczka, zalewamy nektarem wymieszanym z sokiem z cytryny (tylko tyle, żeby przykryło banany) i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

2

Sos: Żółtko miksujemy z cukrem i słodką śmietanką. Następnie dodajemy mascarpone. Całość ponownie miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

3

Ciasto: W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto na gładką masę, tak żeby było miękkie i elastyczne, ale nie przyklejało się do rąk. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Na grillu rozgrzewamy kamień (najlepsza temp. to około 200°C - 220°C).

4

Z wyrośniętego ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 centymetrów i podsypujemy go mąką. Na wierzch ciasta rozprowadzamy niewielką ilość sosu, układamy banany wyciągnięte z nektaru, dodajemy wiśnie z konfitury i pokrojone na połowę physalis.

5

Pizzę przekładamy na gorący kamień. Dokładamy po wierzchu sos mascarpone, przykrywamy pokrywę i grillujemy ok. 20 minut. Pilnujemy temperatury i czasu, żeby ciasto od spodu nam się nie przypaliło.

6

Pizzę przed podaniem dodatkowo polewamy sosem i podajemy z listkami świeżej mięty.

Kategorie


Alergeny


Gluten

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły