Pizza z grilla

Lubella
Pizza z grilla

0

0 / 0

Pizza z grilla to idealny wybór na obiad, wyjątkowe okazje i różnego rodzaju przyjęcia na świeżym powietrzu. Bez problemu można ją przygotować z wyprzedzeniem i przygotować tuż przed podaniem. To alternatywny sposób pieczenia pizzy, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo chrupkie i smaczne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Życzymy smacznego!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

450 g lubella mąka luksusowa

1 łyżecz. sól

250 woda

15 g świeże drożdże

1 łyżecz. oliwa z oliwek

1 łyżecz. cukier

2 szt. mozzarella kulka

100 g szynka parmeńska

80 g pomidory suszone

0.50 szt. cebula czerwona

1 puszka pomidory całe bez skóry łowicz

40 g parmezan tarty

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.

2

Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.

3

Gdy drożdże się aktywują i pojawi się piana na powierzchni, dolewamy całość do mąki. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.

4

Ciasto po wyrobieniu uformować w kulę i odstawić na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło.

5

Następnie podzielić ciasto na pół i uformować dwie gładkie kule. Całość odstawić ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.

6

Rozgrzać grilla, wstawić kamień do pieczenia pizzy i mocno go nagrzać.

7

Przełożyć ciasto na obsypany mąką blat kuchenny.

8

Formować pizzę na kształt okręgu wyciskając palcami ciasto w stronę brzegów.

9

Pomidory w puszce doprawić solą.

10

Ciasto na pizzę posmarować pomidorami, dodać poszarpaną mozzarellę, szynkę parmeńską, posiekaną w pióra cebulę oraz pomidory suszone. Polać oliwą.

11

Pizzę przełożyć na obsypaną mąką łopatę do pizzy, lekko rozciągnąć i ułożyć ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem na rozgrzanym kamieniu.

12

Piec na grillu pod przykryciem ok. 8 - 10 minut. Pizzę podawać skropioną oliwą, przyprawioną świeżo mielonym pieprzem oraz tartym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1480

kcal

Białka

88

gram

Węglowodany

187

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły