Pizza z grilla
Lubella
Pizza z grilla to idealny wybór na obiad, wyjątkowe okazje i różnego rodzaju przyjęcia na świeżym powietrzu. Bez problemu można ją przygotować z wyprzedzeniem i przygotować tuż przed podaniem. To alternatywny sposób pieczenia pizzy, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo chrupkie i smaczne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Pizza z grilla to idealny wybór na obiad, wyjątkowe okazje i różnego rodzaju przyjęcia na świeżym powietrzu. Bez problemu można ją przygotować z wyprzedzeniem i przygotować tuż przed podaniem. To alternatywny sposób pieczenia pizzy, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo chrupkie i smaczne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
450 g lubella mąka luksusowa
1 łyżecz. sól
250 woda
15 g świeże drożdże
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. cukier
2 szt. mozzarella kulka
100 g szynka parmeńska
80 g pomidory suszone
0.50 szt. cebula czerwona
1 puszka pomidory całe bez skóry łowicz
40 g parmezan tarty
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.
Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.
Gdy drożdże się aktywują i pojawi się piana na powierzchni, dolewamy całość do mąki. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.
Ciasto po wyrobieniu uformować w kulę i odstawić na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło.
Następnie podzielić ciasto na pół i uformować dwie gładkie kule. Całość odstawić ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać grilla, wstawić kamień do pieczenia pizzy i mocno go nagrzać.
Przełożyć ciasto na obsypany mąką blat kuchenny.
Formować pizzę na kształt okręgu wyciskając palcami ciasto w stronę brzegów.
Pomidory w puszce doprawić solą.
Ciasto na pizzę posmarować pomidorami, dodać poszarpaną mozzarellę, szynkę parmeńską, posiekaną w pióra cebulę oraz pomidory suszone. Polać oliwą.
Pizzę przełożyć na obsypaną mąką łopatę do pizzy, lekko rozciągnąć i ułożyć ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem na rozgrzanym kamieniu.
Piec na grillu pod przykryciem ok. 8 - 10 minut. Pizzę podawać skropioną oliwą, przyprawioną świeżo mielonym pieprzem oraz tartym parmezanem.