Pizza z grilla
Lubella
Pizza z grilla to idealny wybór na obiad, wyjątkowe okazje i różnego rodzaju przyjęcia na świeżym powietrzu. Bez problemu można ją przygotować z wyprzedzeniem i przygotować tuż przed podaniem. To alternatywny sposób pieczenia pizzy, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo chrupkie i smaczne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1480
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza z grilla to idealny wybór na obiad, wyjątkowe okazje i różnego rodzaju przyjęcia na świeżym powietrzu. Bez problemu można ją przygotować z wyprzedzeniem i przygotować tuż przed podaniem. To alternatywny sposób pieczenia pizzy, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo chrupkie i smaczne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Życzymy smacznego!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
450 g lubella mąka luksusowa
1 łyżecz. sól
250 woda
15 g świeże drożdże
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. cukier
2 szt. mozzarella kulka
100 g szynka parmeńska
80 g pomidory suszone
0.50 szt. cebula czerwona
1 puszka pomidory całe bez skóry łowicz
40 g parmezan tarty
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.
Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.
Gdy drożdże się aktywują i pojawi się piana na powierzchni, dolewamy całość do mąki. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.
Ciasto po wyrobieniu uformować w kulę i odstawić na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło.
Następnie podzielić ciasto na pół i uformować dwie gładkie kule. Całość odstawić ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać grilla, wstawić kamień do pieczenia pizzy i mocno go nagrzać.
Przełożyć ciasto na obsypany mąką blat kuchenny.
Formować pizzę na kształt okręgu wyciskając palcami ciasto w stronę brzegów.
Pomidory w puszce doprawić solą.
Ciasto na pizzę posmarować pomidorami, dodać poszarpaną mozzarellę, szynkę parmeńską, posiekaną w pióra cebulę oraz pomidory suszone. Polać oliwą.
Pizzę przełożyć na obsypaną mąką łopatę do pizzy, lekko rozciągnąć i ułożyć ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem na rozgrzanym kamieniu.
Piec na grillu pod przykryciem ok. 8 - 10 minut. Pizzę podawać skropioną oliwą, przyprawioną świeżo mielonym pieprzem oraz tartym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1480
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.