Pizza z grilla

EkspertOdKuchni
Pizza z grilla

0

0 / 0

Pizza z grilla to idealny wybór na obiad, wyjątkowe okazje i różnego rodzaju przyjęcia na świeżym powietrzu. Bez problemu można ją przygotować z wyprzedzeniem i przygotować tuż przed podaniem. To alternatywny sposób pieczenia pizzy, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo chrupkie i smaczne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki. Życzymy smacznego!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

450 g lubella mąka luksusowa

1 łyżeczka sól

250 woda

15 g świeże drożdże

1 łyżeczka oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukier

2 szt. mozzarella kulka

100 g szynka parmeńska

80 g pomidory suszone

0.50 szt. cebula czerwona

1 pusz. pomidory pelatti

40 g parmezan tarty

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.

2

Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.

3

Gdy drożdże się aktywują i pojawi się piana na powierzchni wlać wodę do mąki. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.

4

Ciasto po wyrobieniu uformować w kulę i odstawić na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło.

5

Następnie podzielić ciasto na pół i uformować dwie gładkie kule. Całość odstawić ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.

6

Rozgrzać grilla, wstawić kamień do pieczenia pizzy i mocno go nagrzać.

7

Przełożyć ciasto na obsypany mąką blat kuchenny.

8

Formować pizzę na kształt okręgu wyciskając palcami ciasto w stronę brzegów.

9

Pomidory rozgnieść palcami, doprawić solą.

10

Ciasto na pizzę posmarować pomidorami, dodać poszarpaną mozzarellę, szynkę parmeńską, posiekaną w pióra cebulę oraz pomidory suszone. Polać oliwą.

11

Pizzę przełożyć na obsypaną mąką łopatę do pizzy, lekko rozciągnąć i ułożyć ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem na rozgrzanym kamieniu.

12

Piec na grillu pod przykryciem ok. 8 - 10 minut. Pizzę podawać skropioną oliwą, przyprawioną świeżo mielonym pieprzem oraz tartym parmezanem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły