Pizza wiejska
m7
Super danie na domówkę, czy wieczorne spotkanie z rodziną lub po prostu pyszny obiad!! Świetna z ketchupem lub sosem czosnkowym :) Zdjecie przedstwawia dwie pizze - WIEJSKA to ta po lewej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
765
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Super danie na domówkę, czy wieczorne spotkanie z rodziną lub po prostu pyszny obiad!! Świetna z ketchupem lub sosem czosnkowym :) Zdjecie przedstwawia dwie pizze - WIEJSKA to ta po lewej.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. papryka żółta
3 łyżecz. oliwa
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. czosnek
3 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szkl. woda
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. kiełbasa wiejska
1 szt. cebula
2 szt. ogórki kiszone krakus
1 łyżka oregano
2 łyżka masło
10 dag. boczek wędzony
30 dag. pieczarki
0.50 kostka drożdże
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dolek, wsypujemy sól, cukier.
Wlewamy cieplą wodę i wkruszamy drożdże.
Czekamy 5 minut, aż na wodzie zrobi się skrupka z drożdży.
Wszystkio mieszamy i wyrabiamy ciasto 20 min., w tym czasie podsypujemy mąką.
Gdy jest już jędrne i nie lepi się do rąk, odstawiamy w miseczce obsypanej mąką od środka w ciepłe miejsce.
Powinno rosnąć około 30 min.
W tym czasie robimy sos: mieszamy przecier pomidorowy z oregano, czosnkiem granulowanym, szczyptą soli i odrobiną oliwy lub oleju.
Sos odstawiamy do lodówki.
Pieczarki szatkujemy i lekko podduszamy na patelni na maśle.
Na tarce ścieramy ser żółty.
Paprykę kroimy w kostkę, ogórki w plasterki, a cebulę w piórka.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i układamy na blasze.
Smarujemy równomiernie sosem i naokoło na samych koniuszkach wysypujemy ser.
Rogi z serem zwijamy tak, aby wyszedł kszałt koła :)
Teraz wysypujemy duszone pieczarki.
Na pieczarki układamy boczek i paprykę.
Następnie idzie cebula w piórkach, kielbasa i ogórek.
Wszystko zasypujemy serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z termoobiegiem i pieczemy około 15 min.
Gdy pizza jest rumiana i pięknie pachnie oznacza to, że jest gotowa.
SMACZNEGO!!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
765
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.