Pizza wegetariańska

moderacja.uwielbiampl
Pizza wegetariańska

0

0 / 0

Domowa pizza z naszym przepisem jest wyjątkowo dobra! Jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej skradnie Twoje serca.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

25 g świeże drożdże

1 łyżeczka cukier

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szkl. passata pomidorowa łowicz

2 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżeczka suszone oregano

250 g mąka pszenna

1 łyżeczka sól

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

200 g pieczarki

1 szt. cebula

100 g mozzarella

Przygotowanie


1

Z drożdży przygotować rozczyn i odstawić do spienienia na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie stopniowo wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo i powoli łączyć wszystkie składniki, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.

2

Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószonym mąką blacie i wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. Rozwałkować na placek o średnicy około 30 - 35 cm. Odstawić na około 10 min. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka a pomidory na mniejsze części. Wszystko razem przesmażyć na dużym ogniu zaczynając od cebuli i używając oleju z pomidorów. Wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać razem w miseczce.

3

Na placek ciasta rozsmarować 5 łyżek sosu pomidorowego, posypać serem (opcjonalnie) i układać przesmażone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły