Pizza wegetariańska
moderacja.uwielbiampl
Domowa pizza z naszym przepisem jest wyjątkowo dobra! Jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej skradnie Twoje serca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
137
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowa pizza z naszym przepisem jest wyjątkowo dobra! Jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej skradnie Twoje serca.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
25 g świeże drożdże
1 łyżecz. cukier
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szkl. passata pomidorowa łowicz
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżecz. suszone oregano
250 g mąka pszenna
1 łyżecz. sól
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
200 g pieczarki
1 szt. cebula
100 g mozzarella
Przygotowanie
Z drożdży przygotować rozczyn i odstawić do spienienia na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie stopniowo wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo i powoli łączyć wszystkie składniki, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószonym mąką blacie i wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. Rozwałkować na placek o średnicy około 30 - 35 cm. Odstawić na około 10 min. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka a pomidory na mniejsze części. Wszystko razem przesmażyć na dużym ogniu zaczynając od cebuli i używając oleju z pomidorów. Wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać razem w miseczce.
Na placek ciasta rozsmarować 5 łyżek sosu pomidorowego, posypać serem (opcjonalnie) i układać przesmażone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
137
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.