Pizza Trzy sery

tyna
Pizza Trzy sery

0

0 / 0

Wiadomo, że ciasto każdy zrobi takie, jak lubi. Dziś polecam farsz na wegetariańską kolację.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

2 pusz. pomidory krojone łowicz

2 szcz. oregano

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. ser żółty

0.75 szkl. ciepła woda

0.30 szkl. świeża bazylia

1 szt. mozzarella

1 szt. ricotta

1 łyżka olej

4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka masło

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Ciasto: najpierw przygotowuję rozczyn z drożdży, czyli pokruszone drożdże (5 dag) mieszam z ciepłą wodą (3/4 szklanki) i mlekiem (1/4 szklanki tłustego mleka), aż znikną grudki itp. Na stolnicę wysypuję 2,5 szklanki mąki, na środku robię dołek i wlewam tam rozrobione drożdże, łyżkę oleju i sporą szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiam i zostawiam w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na mniej więcej godzinę.

2

Gdy ciasto sobie rośnie, przygotowuje sos pomidorowy: miksuję puszkę lub dwie pomidorów i 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego, następnie podgrzewam ten sos na patelni na łyżce masła.

3

Ciasto wałkuję i układam na wysmarowanej blasze, na to leję sos i rozprowadzam go po całej powierzchni ciasta.

4

Na warstwę sosu ścieram ser żółty, kładę mozzarellę pokrojoną w krążki i kawałki sera ricotta. Posypuję oregano i dekoruję listkami świeżej bazylii (przy pieczeniu będzie pięknie pachniało).

5

Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły