Pizza Trzy sery
tyna
0
0 / 0
Wiadomo, że ciasto każdy zrobi takie, jak lubi. Dziś polecam farsz na wegetariańską kolację.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. sól
2 pusz. pomidory krojone łowicz
2 szcz. oregano
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szkl. mleko uht 3,2%
1 szkl. ser żółty
0.75 szkl. ciepła woda
0.30 szkl. świeża bazylia
1 szt. mozzarella
1 szt. ricotta
1 łyżka olej
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka masło
5 dek. drożdże
Przygotowanie
Ciasto: najpierw przygotowuję rozczyn z drożdży, czyli pokruszone drożdże (5 dag) mieszam z ciepłą wodą (3/4 szklanki) i mlekiem (1/4 szklanki tłustego mleka), aż znikną grudki itp. Na stolnicę wysypuję 2,5 szklanki mąki, na środku robię dołek i wlewam tam rozrobione drożdże, łyżkę oleju i sporą szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiam i zostawiam w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na mniej więcej godzinę.
Gdy ciasto sobie rośnie, przygotowuje sos pomidorowy: miksuję puszkę lub dwie pomidorów i 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego, następnie podgrzewam ten sos na patelni na łyżce masła.
Ciasto wałkuję i układam na wysmarowanej blasze, na to leję sos i rozprowadzam go po całej powierzchni ciasta.
Na warstwę sosu ścieram ser żółty, kładę mozzarellę pokrojoną w krążki i kawałki sera ricotta. Posypuję oregano i dekoruję listkami świeżej bazylii (przy pieczeniu będzie pięknie pachniało).
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut w temperaturze 150 stopni.