Pizza Trzy sery

tyna

Wiadomo, że ciasto każdy zrobi takie, jak lubi. Dziś polecam farsz na wegetariańską kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wiadomo, że ciasto każdy zrobi takie, jak lubi. Dziś polecam farsz na wegetariańską kolację.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 puszka pomidory krojone łowicz
2 szczyp. oregano
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szkl. mleko uht 3,2%
1 szkl. ser żółty
0.75 szkl. ciepła woda
0.30 szkl. świeża bazylia
1 szt. mozzarella
1 szt. ricotta
1 łyżka olej
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka masło
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Ciasto: najpierw przygotowuję rozczyn z drożdży, czyli pokruszone drożdże (5 dag) mieszam z ciepłą wodą (3/4 szklanki) i mlekiem (1/4 szklanki tłustego mleka), aż znikną grudki itp. Na stolnicę wysypuję 2,5 szklanki mąki, na środku robię dołek i wlewam tam rozrobione drożdże, łyżkę oleju i sporą szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiam i zostawiam w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na mniej więcej godzinę.
Gdy ciasto sobie rośnie, przygotowuje sos pomidorowy: miksuję puszkę lub dwie pomidorów i 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego, następnie podgrzewam ten sos na patelni na łyżce masła.
Ciasto wałkuję i układam na wysmarowanej blasze, na to leję sos i rozprowadzam go po całej powierzchni ciasta.
Na warstwę sosu ścieram ser żółty, kładę mozzarellę pokrojoną w krążki i kawałki sera ricotta. Posypuję oregano i dekoruję listkami świeżej bazylii (przy pieczeniu będzie pięknie pachniało).
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut w temperaturze 150 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.