Pizza słodko kwaśna z polędwiczkami z kurczaka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
milcho18
![Pizza słodko kwaśna z polędwiczkami z kurczaka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2891-1702057658376.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo smaczna i szybka w zrobieniu!
1
0 / 0
Bardzo smaczna i szybka w zrobieniu!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 dag. mąka pszenna tortowa lubella
130 woda
1 szczyp. sól
25 g świeże drożdże
0.50 łyżecz. cukier
100 dag. polędwica sopocka
300 dag. pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 puszka kukurydza konserwowa
1 szt. sos słodko-kwaśny łowicz
150 olej słonecznikowy
200 dag. filet z kurczaka
1 opak. przyprawa do kurczaka
200 dag. ser żółty
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić do wyrośnięcia .
Pieczarki pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju.
Filet obsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron, następnie pokroić w plasterki.
Paprykę pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ciasto: przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, letnią wodę i olej (3 łyżeczki). Zagnieść ciasto na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, środek posmarować sosem słodko - kwaśnym, a brzegi olejem. Następnie ułożyć resztę składników: szynkę, polędwiczki z kurczaka (filet), pieczarki, cebulę, paprykę i kukurydzę.
W rozgrzanym do 150 stopni C piekarniku piec pizzę przez 30 minut. Pod koniec posypać startym serem.