Pizza słodko kwaśna z polędwiczkami z kurczaka
milcho18
Bardzo smaczna i szybka w zrobieniu!
0
0 / 0
Bardzo smaczna i szybka w zrobieniu!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 dek. mąka pszenna tortowa lubella
130 woda
1 szcz. sól
25 g świeże drożdże
0.50 łyżeczka cukier
100 dek. polędwica sopocka
300 dek. pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 pusz. kukurydza konserwowa
1 szt. sos słodko-kwaśny łowicz
150 olej słonecznikowy
200 dek. filet z kurczaka
1 opak. przyprawa do kurczaka
200 dek. ser żółty
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić do wyrośnięcia .
Pieczarki pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju.
Filet obsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron, następnie pokroić w plasterki.
Paprykę pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ciasto: przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, letnią wodę i olej (3 łyżeczki). Zagnieść ciasto na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, środek posmarować sosem słodko - kwaśnym, a brzegi olejem. Następnie ułożyć resztę składników: szynkę, polędwiczki z kurczaka (filet), pieczarki, cebulę, paprykę i kukurydzę.
W rozgrzanym do 150 stopni C piekarniku piec pizzę przez 30 minut. Pod koniec posypać startym serem.