Pizza Rychwaliano
zubd
Smakowita pizza na cienkim cieście.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smakowita pizza na cienkim cieście.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
30 g świeże drożdże
160 ciepła woda
1 łyżecz. cukier
270 g mąka lubella puszysta luksusowa
1 łyżecz. sól
2 łyżka oliwa
1 pęcz. rukola
6 szt. szynka
5 łyżka sos pomidorowy łowicz
1 kostka mozzarella
Przygotowanie
Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn drożdży. Stopniowo zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozprowadzić palcami po całej powierzchni dna.
Dodać sos pomidorowy, ser (tartą mozzarellę) oraz szynkę.
Piec ok. 12-15 minut. Po upieczeniu nałożyć rukolę na środek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.