Pizza Rychwaliano

zubd
Pizza Rychwaliano

0

0 / 0

Smakowita pizza na cienkim cieście.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

30 g świeże drożdże

160 ciepła woda

1 łyżeczka cukier

270 g mąka lubella puszysta luksusowa

1 łyżeczka sól

2 łyżka oliwa

1 pęcz. rukola

6 szt. szynka

5 łyżka sos pomidorowy łowicz

1 kost. mozzarella

Przygotowanie


1

Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia.

2

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn drożdży. Stopniowo zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.

3

Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).

4

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

5

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.

6

Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozprowadzić palcami po całej powierzchni dna.

7

Dodać sos pomidorowy, ser (tartą mozzarellę) oraz szynkę.

8

Piec ok. 12-15 minut. Po upieczeniu nałożyć rukolę na środek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły