Pizza neapolitańska

EkspertOdKuchni
Pizza neapolitańska

0

0 / 0

Pizza neapolitańska ma cienki, lekko wilgotny i miękki spód oraz chrupiące i mocno wyrośnięte brzegi. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne — cały sekret tkwi w długim dojrzewaniu ciasta, dzięki któremu jest wyjątkowo lekkie i aromatyczne. Połączenie delikatnego spodu z creme fraiche, mozzarellą, gorgonzolą i halloumi to idealny wybór dla wszystkich miłośników serowych kombinacji. Smacznego!

10

Składniki

1440 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

420 g mąka typu 00

38 g drożdże suche

20 g sól

450 ml woda

5 łyżka creme fraiche

1 szt. mozzarella kulka

100 g gorgonzola

70 g parmezan

70 g halloumi

1 pęcz. listki bazylii

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy za pomocą robota. Stopniowo dodajemy wodę o temperaturze pokojowej i mieszamy jeszcze przez około 10 minut.

2

Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 6 godzin. Po tym czasie miskę wkładamy do lodówki na całą dobę.

3

Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe kulki i przekładamy je do pojemnika. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 3 godziny.

4

Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę. Im wyższa temperatura, tym lepiej ciasto się wypiecze.

5

Wyciągamy kulkę na stolnicę oprószoną mąkę i formujemy ciasto na pizzę, pamiętając, aby zrobić wysoki rant.

6

Spód pizzy smarujemy creme fraiche i układamy na nią pokruszoną gorgonzolę, ser halloumi i mozzarellę.

7

Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3 minut.

8

Po wypieczeniu pizzę neapolitańską posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły