Pizza neapolitańska

EkspertOdKuchni

Pizza neapolitańska ma cienki, lekko wilgotny i miękki spód oraz chrupiące i mocno wyrośnięte brzegi. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne — cały sekret tkwi w długim dojrzewaniu ciasta, dzięki któremu jest wyjątkowo lekkie i aromatyczne. Połączenie delikatnego spodu z creme fraiche, mozzarellą, gorgonzolą i halloumi to idealny wybór dla wszystkich miłośników serowych kombinacji. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
728
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pizza neapolitańska ma cienki, lekko wilgotny i miękki spód oraz chrupiące i mocno wyrośnięte brzegi. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne — cały sekret tkwi w długim dojrzewaniu ciasta, dzięki któremu jest wyjątkowo lekkie i aromatyczne. Połączenie delikatnego spodu z creme fraiche, mozzarellą, gorgonzolą i halloumi to idealny wybór dla wszystkich miłośników serowych kombinacji. Smacznego!
10
Składniki
1440 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
420 g mąka typu 00
38 g drożdże suche
20 g sól
450 ml woda
5 łyżka creme fraiche
1 szt. mozzarella kulka
100 g gorgonzola
70 g parmezan
70 g halloumi
1 pęcz. listki bazylii
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy za pomocą robota. Stopniowo dodajemy wodę o temperaturze pokojowej i mieszamy jeszcze przez około 10 minut.
Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 6 godzin. Po tym czasie miskę wkładamy do lodówki na całą dobę.
Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe kulki i przekładamy je do pojemnika. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 3 godziny.
Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę. Im wyższa temperatura, tym lepiej ciasto się wypiecze.
Wyciągamy kulkę na stolnicę oprószoną mąkę i formujemy ciasto na pizzę, pamiętając, aby zrobić wysoki rant.
Spód pizzy smarujemy creme fraiche i układamy na nią pokruszoną gorgonzolę, ser halloumi i mozzarellę.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3 minut.
Po wypieczeniu pizzę neapolitańską posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
728
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.