PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA
maspexdigital
Pizza bez mąki? Da się zrobić! Pizza na spodzie z kalafiora to pyszna i zdrowsza alternatywa z dużo mniejszą ilością kalorii niż jej klasyczna wersja. Możecie podać ją ze swoimi ulubionymi dodatkami lub spróbować naszej wersji
Wartości odżywcze na porcję
Energia
562
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza bez mąki? Da się zrobić! Pizza na spodzie z kalafiora to pyszna i zdrowsza alternatywa z dużo mniejszą ilością kalorii niż jej klasyczna wersja. Możecie podać ją ze swoimi ulubionymi dodatkami lub spróbować naszej wersji
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g łowicz sos spaghetti
1 szt. kalafior
1 szt. mozarella
1 szt. jajko
1 łyżecz. olej rzepakowy
0.25 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz czarny
6 plaster salami
1 pęcz. kukurydza konserwowa
1 szczyp. oregano
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy kalafiora i podsmażamy na małym ogniu przez 4 minuty.
Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
W misce mieszamy kalafiora, 3/4 startej mozzarelli, jajko, sól i pieprz. Rozprowadzamy po blaszce.
Pizzę posypujemy resztą startej mozzarelli. Układamy równomiernie plastry salami, kukurydzę, oliwki i oregano. Pieczemy ok. 30 minut
Wartości odżywcze na porcję
Energia
562
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.