PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA
maspexdigital
Pizza bez mąki? Da się zrobić! Pizza na spodzie z kalafiora to pyszna i zdrowsza alternatywa z dużo mniejszą ilością kalorii niż jej klasyczna wersja. Możecie podać ją ze swoimi ulubionymi dodatkami lub spróbować naszej wersji
0
0 / 0
Pizza bez mąki? Da się zrobić! Pizza na spodzie z kalafiora to pyszna i zdrowsza alternatywa z dużo mniejszą ilością kalorii niż jej klasyczna wersja. Możecie podać ją ze swoimi ulubionymi dodatkami lub spróbować naszej wersji
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g łowicz sos spaghetti
1 szt. kalafior
1 szt. mozarella
1 szt. jajko
1 łyżecz. olej rzepakowy
0.25 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz czarny
6 plaster salami
1 pęcz. kukurydza konserwowa
1 szczyp. oregano
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy kalafiora i podsmażamy na małym ogniu przez 4 minuty.
Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
W misce mieszamy kalafiora, 3/4 startej mozzarelli, jajko, sól i pieprz. Rozprowadzamy po blaszce.
Pizzę posypujemy resztą startej mozzarelli. Układamy równomiernie plastry salami, kukurydzę, oliwki i oregano. Pieczemy ok. 30 minut