Pizza na spodzie z kalafiora
rozenbajgierewa
Pyszna i sycąca pizza obiadowa. Posmakuje każdemu - i małemu, i dużemu :-)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
926
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna i sycąca pizza obiadowa. Posmakuje każdemu - i małemu, i dużemu :-)
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. kalafior
150 g ser żółty starty
2 szt. jaja kurze całe
350 g łowicz sos boloński
250 g papryka czerwona
4 szt. pieczarki
20 g szpinak świeży
125 g mozarella
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżecz. oliwa z oliwek
Przygotowanie
Kalafior należy rozdzielić na małe różyczki. W garnku zagotować około litr wody. Następnie umieścić w nim kawałki kalafiora. Gotować około 15-17 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odsączyć na sitku, a następnie na ściereczce kuchennej lub dużej gazie.
Przestudzonego kalafiora umieścić w dużej misce i rozdrobnić widelcem. Wbić do miski jaja i starty na grubych oczkach ser żółty. Składniki wymieszać.
Blachę wyłożyć natłuszczonym oliwą (za pomocą pędzelka) papierem do pieczenia. Na papierze umieścić "ciasto kalafiorowe" i uformować cienki placek. Zapiekać w piekarniku w 200st.C (góra-dół) przez 25 minut.
Następnie blachę z podpieczonym plackiem wyjąć i rozprowadzić na nim sos boloński Łowicz.
Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - w naszym przypadku: pokrojoną w kostkę, blanszowaną czerwoną paprykę, pokrojone w plasterki obrane pieczarki, kilka liści świeżego szpinaku, przyprawy (odrobina soli, pieprzu, zioła prowansalskie, bazylia), cienkie plastry mozzarelli light. Tak przybraną pizzę zapiekać przez kolejne 10 minut. Gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
926
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka