0

Składniki

2 Sztuki
kalafior
150 Gramów
Ser żółty starty
2 Sztuki
jaja kurze całe
350 Gramów
250 Gramów
papryka czerwona
4 Sztuki
pieczarki
20 Gramów
Szpinak świeży
125 Gramów
Ser mozarella
2 Łyżeczki
oliwa z oliwek
1 Łyżeczka
zioła prowansalskie
1 Szczypta
sól, pieprz
Kalorie dla 1 porcji
powyżej 400 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kalafior należy rozdzielić na małe różyczki. W garnku zagotować około litr wody. Następnie umieścić w nim kawałki kalafiora. Gotować około 15-17 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odsączyć na sitku, a następnie na ściereczce kuchennej lub dużej gazie.
  2. Przestudzonego kalafiora umieścić w dużej misce i rozdrobnić widelcem. Wbić do miski jaja i starty na grubych oczkach ser żółty. Składniki wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć natłuszczonym oliwą (za pomocą pędzelka) papierem do pieczenia. Na papierze umieścić "ciasto kalafiorowe" i uformować cienki placek. Zapiekać w piekarniku w 200st.C (góra-dół) przez 25 minut.
  4. Następnie blachę z podpieczonym plackiem wyjąć i rozprowadzić na nim sos boloński Łowicz.
  5. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - w naszym przypadku: pokrojoną w kostkę, blanszowaną czerwoną paprykę, pokrojone w plasterki obrane pieczarki, kilka liści świeżego szpinaku, przyprawy (odrobina soli, pieprzu, zioła prowansalskie, bazylia), cienkie plastry mozzarelli light. Tak przybraną pizzę zapiekać przez kolejne 10 minut. Gotowe!

Opis

Pyszna i sycąca pizza obiadowa. Posmakuje każdemu - i małemu, i dużemu :-)

Podobne przepisy

Syciliaano Paradizo

Przepis
Średni Do 1 godz
Syciliaano Paradizo

Lasagne pod pierzynką

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Lasagne pod pierzynką

Makaron bolognese w paprykach

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron bolognese w paprykach

Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

Mini wege-pizza na spodzie brokułowym

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Mini wege-pizza na spodzie brokułowym

Zupa wołowo – pomidorowa z kolankami.

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa wołowo – pomidorowa z kolankami.

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Fit szaszłyk paprykowy z ketchupem na ostro

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fit szaszłyk paprykowy z ketchupem na ostro

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!