Pizza na spodzie z kalafiora

rozenbajgierewa
Pizza na spodzie z kalafiora

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszna i sycąca pizza obiadowa. Posmakuje każdemu - i małemu, i dużemu :-)

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. kalafior

150 g ser żółty starty

2 szt. jaja kurze całe

350 g łowicz sos boloński

250 g papryka czerwona

4 szt. pieczarki

20 g szpinak świeży

125 g mozarella

1 łyżecz. zioła prowansalskie

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżecz. oliwa z oliwek

Przygotowanie


Kalafior należy rozdzielić na małe różyczki. W garnku zagotować około litr wody. Następnie umieścić w nim kawałki kalafiora. Gotować około 15-17 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odsączyć na sitku, a następnie na ściereczce kuchennej lub dużej gazie.

Przestudzonego kalafiora umieścić w dużej misce i rozdrobnić widelcem. Wbić do miski jaja i starty na grubych oczkach ser żółty. Składniki wymieszać.

Blachę wyłożyć natłuszczonym oliwą (za pomocą pędzelka) papierem do pieczenia. Na papierze umieścić "ciasto kalafiorowe" i uformować cienki placek. Zapiekać w piekarniku w 200st.C (góra-dół) przez 25 minut.

Krok 3

Następnie blachę z podpieczonym plackiem wyjąć i rozprowadzić na nim sos boloński Łowicz.

Krok 4

Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - w naszym przypadku: pokrojoną w kostkę, blanszowaną czerwoną paprykę, pokrojone w plasterki obrane pieczarki, kilka liści świeżego szpinaku, przyprawy (odrobina soli, pieprzu, zioła prowansalskie, bazylia), cienkie plastry mozzarelli light. Tak przybraną pizzę zapiekać przez kolejne 10 minut. Gotowe!

Krok 5

Wartości odżywcze na porcję


Energia

926

kcal

Białka

65

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły