Pizza na spodzie z kalafiora

rozenbajgierewa
Pizza na spodzie z kalafiora

0

0 / 0

Pyszna i sycąca pizza obiadowa. Posmakuje każdemu - i małemu, i dużemu :-)

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. kalafior

150 g ser żółty starty

2 szt. jaja kurze całe

350 g łowicz sos boloński

250 g papryka czerwona

4 szt. pieczarki

20 g szpinak świeży

125 g mozarella

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżeczka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Kalafior należy rozdzielić na małe różyczki. W garnku zagotować około litr wody. Następnie umieścić w nim kawałki kalafiora. Gotować około 15-17 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odsączyć na sitku, a następnie na ściereczce kuchennej lub dużej gazie.

2

Przestudzonego kalafiora umieścić w dużej misce i rozdrobnić widelcem. Wbić do miski jaja i starty na grubych oczkach ser żółty. Składniki wymieszać.

3

Blachę wyłożyć natłuszczonym oliwą (za pomocą pędzelka) papierem do pieczenia. Na papierze umieścić "ciasto kalafiorowe" i uformować cienki placek. Zapiekać w piekarniku w 200st.C (góra-dół) przez 25 minut.

4

Następnie blachę z podpieczonym plackiem wyjąć i rozprowadzić na nim sos boloński Łowicz.

5

Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - w naszym przypadku: pokrojoną w kostkę, blanszowaną czerwoną paprykę, pokrojone w plasterki obrane pieczarki, kilka liści świeżego szpinaku, przyprawy (odrobina soli, pieprzu, zioła prowansalskie, bazylia), cienkie plastry mozzarelli light. Tak przybraną pizzę zapiekać przez kolejne 10 minut. Gotowe!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły